Česi preko Fejsbuka skupljaju olovke i penkala za predsjednika

„Protokolarno penkalo bilo je umjetnički unikat iz radionice čileanskih draguljara. Gravirano pero izrađeno je od poludragog kamena" saopšteno je iz kabineta predsjednika Čilea.

64 pregleda0 komentar(a)
15.04.2011. 07:09h

Više od 5.000 Čeha pridružilo se na Fejsbuku kampanji „pošalji penkalo predsjedniku“ nakon što je češka televizija emitovala video snimak na kojem se vidi kako predsjednik Vaclav Klaus penkalo sa stola stavlja u džep na konferenciji za novinare tokom prošlonedjeljne posjete Čileu.

Klaus je, kasnije, izjavio da je običaj da lideri zadrže penkala nakon potpisivanja sporazuma.

Međutim, način na koji je on „zadržao“ svoje penkalo - ukrašeno poludragim čileanskim kamenjem, tako što ga je krišom stavio u džep sakoa, postao je predmet sprdnje njegovih sunarodnika, prenijeli su mediji.

U Čileu su se našli uvrijeđeni zato što se Klaus branio da je uzeo samo običnu hemijsku olovku, koja je ionako bila namijenjena za poklon.

„Protokolarno penkalo bilo je umjetnički unikat iz radionice čileanskih draguljara. Gravirano pero izrađeno je od poludragog kamena lapis lazuli“, objavljena je u jučerašnjem broju „Prava“ izjava Paole Elbjet iz kancelarije čileanskog predsjednika.

Kako je prenijela agencija Beta, pitanje novinara češkog dnevnika šta se radi sa tim penkalima nakon potpisa sporazuma i da li su namijenjeni za poklon, portparol čileanskog predsjednika ignorisala je dužim ćutanjem.

U međuvremenu je snimak „Klausove krađe“ postao hit na Jutjubu, gdje ga je prošle nedjelje pogledalo više od tri miliona ljudi.

Na Fejsbuku je u toku akcija prikupljanja penkala i svega zgodnog za pisanje, koja će 2. maja pošlati češkom predsjedniku kako bi tokom državnih posjeta imao čime da piše.

Galerija