Audi Q3 - najmanji SUV iz Ingolštata

Q3 nastavlja aktuelni Audijev dizajnerski jezik sa čistim i neopterećenim linijama spoljašnjosti, koje odslikavaju premijum karakter. Prodaja počinje na ljeto.

58 pregleda0 komentar(a)
13.04.2011. 12:17h
PREMIJERA: AUDI Q3
N Najmanji SUV iz Ingolštata
Mali automobili su u modi. Brojnim dokazima za to se pridružuje i najnoviji, istovremeno i najmanji Audijev sportski terenac, nazvan Q3.
Nakon što je ogromni Q7 ostvario izuzetne prodajne rezultate u vrijeme kad su veliki SUV modeli još uvijek bili na vrhuncu popularnosti, Audi je osjetio puls tržišta, ali i zahtjeve o smanjnju emisije gasova, pa je počeo rad na smanjenju dimenzija. Tako je prvo došao Q5, a sada i Q3, čije fotografije prvi put gledamo, dok se javna premijera očekuje ovih dana na sajmu u Šangaju .
Glavni konkurent Audiju Q3 će biti BMW X1, buduća mazda CX-5, ali i automobili koji sup o luksuzu pozicionirani nešto niže, poput Nisanovog kaškaija i ford kuge. Čak i unutar grupacije Folksvagen, Audijev mali SUV će imati velikog rivala u folksvagen tiguanu, na čijoj platformi je i zasnovan. To znači da sa njim dijeli i koncepciju poprečno montiranog sklopa motora i mjenjača.
Q3 nastavlja aktuelni Audijev dizajnerski jezik sa čistim i neopterećenim linijama spoljašnjosti, koje odslikavaju premijum karakter. Serijski model ima sve prepoznatljive crte Audija, kao što su jednodjelna maska, trapezoidni farovi, istaknuta linija blatobrana i vrata prtljažnika koja obuhvataju zadnji dio karoserije.
Sa 4,39 m dužine, 1,83 m širine i 1.60 m visine, Q3 je 24 cm kraći, 5 cm uži i oko 5 cm niži od Q5. Audi navodi da je težina baznog modela sa pogonom samo na prednje točkove 1.500 kg, za šta su zaslužne mjere poput aluminijumske haube i petih vrata, dok je ostatak karoserije izrađen od čelika visoke čvrstoće.
Za Q3 će u početku biti dostupna tri motora, dva turbobenzinca i snažnija varijanta 2.0 TDI agregata, dok se krajem godine očekuje možda najpopularniji dizelaš od 140 konja.
U ponudi mjenjača su standardni šestostepeni manuelni na slabijim benzinskim i dizel motorima, i sedmostepeni S-tronic sa dvostrukim kvačilom kod snažnijih agregata. Automatik će biti dostupan kao opcija na slabijim motorima.
Q3 će pokušati da nadmaši svoje premijum kompaktne SUV rivale sa poznatim enterijerom visokog kvaliteta. Komandna tabla ima prepoznatljivi dizajn iz Audijeve game, a kapacitet smještaja je sličan onom kod tiguana, gdje može da stane do pet odraslih osoba. Zapremina prtljažnika je 460 litara, a kad se nasloni zadnjih sjedišta obore povećava se na 1.365 litara.
Po tradiciji, lista opcija je vrlo duga. U ponudi su audio sistem Bose sa 14 zvučnika, navigacioni sistem koji radi u saradnji sa displejom od 7 inča u boji, internet pristup i pomoć za bočno parkiranje koja koristi 12 ultrasoničnih senzora da upravi auto u uske prostore.
Audi Q3 će biti proizvođen u Seatovoj fabrici u Martorelu u blizini barselone, čiji kapaciteti nijesu dovoljno iskorišćeni.
Mada u Audiju nijesu zvanično objavili prodajne planove, upućeni kažu da su interne analize pokazale da u Ingolštatu očekuju godišnju prodaju od 100.000 jedinica.
Inače, prodaja počinje na ljeto, a cijena baznog modela sa turbobenzincem od 170 konja i pogonom na prednje točkove u Njemačkoj će biti 29.900 eura, što može da bude pokazatelj koliko će on da košta kod nas.
BOX 1
Kar: 610
N Motori snage od 140 do 211 KS
U startu će biti ponuđene dvije varijante 2.0 TFSI turbobenzinskog motora. Slabija verzija ima 170 KS, i dostupna je u kombinaciji sa pogonom na prednje ili na sve točkove, dok će jača od 211 konja moći da se naruči samo sa “quattro” pogonom. Audi navodi da će jači motor iz mjesta do 100 km(h moći da ubrza za 6,9 sekundi i da dostigne maksimlanu brzinu od 229 km/h.
Jedina dizel opcija će u početku prodaje da bude snažnija verzija 2.0 TDI komon-rejl motora, od 177 KS, koja će moći da se veže samo sa 4x4 pogonom. Slabija verzija 2.0 TDI od 140 konja je u planu, ali je ne treba očekivati prije kraja godine.
BOX 2
Kar: 658
N Mjenjač neutrališe mehaničke otpore
S-tronic mjenjač dolazi sa opcionim polugicama za manuelno šaltovanje iza volana i, prvi put kod bilo kog Audijevog modela, ovaj mjenjač ima posebno kvačilo koje odvaja motor od točkova i dozvoljava automobilu da se kreće slobodno, bez bilo kakvih mehaničkih otpora, kada vozač izabere ekonomični način rada.
Za razliku od stalnog pogona na sve točkove zasnovanog na Torsen diferencijalu koji postoji kod Audijevih postojećih SUV modela, manji i pristupačniji Q3 ima jednostavniji i lakši Haldeks aranžman sa višelamelnim kvačilom. Dodatna poboljašanja prijanjanja dolaze u vidu elektronske blokade diferencijala ugrađene u standardu ESP kontrolu stabilnosti.

Nakon što je ogromni Q7 ostvario izuzetne prodajne rezultate u vrijeme kad su veliki SUV modeli još uvijek bili na vrhuncu popularnosti, Audi je osjetio puls tržišta, ali i zahtjeve o smanjnju emisije gasova, pa je počeo rad na smanjenju dimenzija.

Tako je prvo došao Q5, a sada i Q3, čije fotografije prvi put gledamo, dok se njegova javna premijera očekuje ovih dana na sajmu u Šangaju.

Audijev mali SUV će imati velikog rivala u folksvagen tiguanu, na čijoj platformi je i zasnovan. Q3 nastavlja aktuelni Audijev dizajnerski jezik sa čistim i neopterećenim linijama spoljašnjosti, koje odslikavaju premijum karakter.

Za Q3 će u početku biti dostupna tri motora, dva turbobenzinca od 170 i 211 KS i snažnija varijanta 2.0 TDI agregata od 177 konja, dok se krajem godine očekuje možda najpopularniji dizelaš od 140 konja.

U ponudi mjenjača su standardni šestostepeni manuelni na slabijim benzinskim i dizel motorima, i sedmostepeni S-tronic sa dvostrukim kvačilom kod snažnijih agregata. Automatik će biti dostupan kao opcija na slabijim motorima.

Q3 će pokušati da nadmaši svoje premijum kompaktne SUV rivale sa poznatim enterijerom visokog kvaliteta. Zapremina prtljažnika je 460 litara, a kad se nasloni zadnjih sjedišta obore povećava se na 1.365 litara.

Po tradiciji, lista opcija je vrlo duga. U ponudi su audio sistem Bose sa 14 zvučnika, navigacioni sistem koji radi u saradnji sa displejom od 7 inča u boji, internet pristup i pomoć za bočno parkiranje koja koristi 12 ultrasoničnih senzora da upravi auto u uske prostore.

Prodaja počinje na ljeto, a cijena baznog modela sa turbobenzincem od 170 konja i pogonom na prednje točkove u Njemačkoj će biti 29.900 eura, a sličnu cijenu treba očekivati i na našem tržištu.

Više o novom Q3 možete da saznate 19. aprila u štampanom izdanju "Vijesti", u okviru specijalizovanog dodatka "Auto".