Stručna služba SSCG ogorčena zbog finansijskih problema asocijacije

Zaposlene u Stručnoj službi zanima ko je odgovoran za ovakvu lošu materijalnu situaciju zaposlenih", navodi se u saopštenju

0 komentar(a)
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
10.04.2011. 19:27h

Sindikalna organizacija Stručne službe Saveza sindikata Crne Gore ogorčena je i nezadovoljna zbog izostanka reakcije nadležnih organa toga Saveza, odnosno Skupštine SSCG, predsjednika, generalnog sekretara SSCG, predsjednika Nadzornog odbora SSCG, Sindikata uprave i pravosuđa, na set zaključaka koje im je ta organizacija dostavila, a koji se, između ostalog odnose na zahtjev za isplatu zaostalih zarada u roku od deset dana, te redovnu isplatu istih u skladu sa zakonom.

"Zaposlene u Stručnoj službi, koji nijesu primili četiri zarade, a kriza traje više od godinu dana, zanima ko je odgovoran za ovakvu lošu materijalnu situaciju zaposlenih", navodi se u saopštenju Stručne službe SSCG.

Radom i činjenjem organa vlasti, te sudskih organa koji su, ističe se u saopštenju, nezakonitim presudama izvršili pravno nasilje nad Savezom, a čiji su računi već duži vremenski period blokirani, zaposleni su dovedeni na prosjački štap.

"Ako se ovo i ubuduće nastavi definitivno će biti zatvorena vrata ove asocijacije, što očigledno u ovom trenutku nekom odgovara", poručuju iz Stručne službe SSCG.

Inače, žiro-račun SSCG je već duže vrijeme blokiran zbog pravosnažnih sudskih presuda kojima se izmiruju obaveze prema radnicima koji su zbog neisplaćenih otpremnina tužili SSCG, a koje je ta radnička organizacija, prema odluci Osnovnog suda, bila u obavezi da isplati u skladu sa Memorandumom iz 2008.

Do sada je sa računa SSCG skinuto ukupno 550.000 eura za četiri tužbe oko200 radnika pljevaljskog "Velimira Jakića".

Stručna služba SSCG, između ostalog, zahtijeva da se od organa Saveza da hitno preduzmu aktivnosti povodom višemjesečne blokade računa Saveza, te da se traži od Ministastva rada i socijalnog staranja povraćaj sredstava, a koja se Savezu na ime tužbi za neisplaćene otpremnine skidaju sa računa, iako postoje validni dokazi od Ministarstva rada i socijanog staranja da su sredstva utvrđena Memorandumom izmirena u 2009.godini.

Sindikalna organizacija Stručne službe SSCG, navedeno je u saopštenju, insistira na poštovanju Statuta Saveza od strane organa Saveza odnosno članica Saveza.

"Ovo se posebno odnosi na poštovanje Odluke o raspodjeli i uplate sindikalne članarine u skladu sa Statutom Saveza, a koja je osnovni izvor prihoda Saveza. Sindikalna organizacija Stručne službe će u cilju zaštite prava zaposlenih i ostvarivanja navedenih zahtjeva, iskoristiti sva sredstva sindikalne borbe", zaključuje se u saopštenju.