Maraš: Leković ni sam ne vjeruje svojim tvrdnjama

„Upravo ‘rezultati’ Komisije, kojima se Leković hvali, pokazuju da se na to tijelo vrši konstantan politički uticaj", smatra Maraš.

0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
10.04.2011. 11:32h

Tvrdnje predsjednika Komisije za sprječavanje sukoba interesa, Slobodana Lekovića, da ne postoji politički uticaj na to tijelo, predstavljaju čistu demagogiju, ocijenio je direktor monitoring programa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Vuk Maraš. Leković je ranije poručio da na njega i članove tog tijela niko nikada nije vršio politički ili neki drugi pritisak, i da Komisija radi isključivo u okviru zakona. „Te tvrdnje Lekovića predstavljaju čistu demagogiju u koju ni on sam ne vjeruje, jer je svjestan da ga je na poziciju predsjednika Komisije predložila vladajuća Demokratska partija socijalista, čiji je bio dugogodišnji visoki funkcioner“, kazao je Maraš agenciji MINA. Prema njegovim riječima, i sve ostale članove Komisije predložili su poslanički klubovi parlamentarnih partija, čime se, kako je naveo, osiguralo da će u Komisiju biti izabrani „provjereni“ kadrovi, koji ni jednim svojim postupkom neće naškoditi funkcionerima koji krše zakon.

Leković je ranije poručio da na njega i članove tog tijela niko nikada nije vršio politički ili neki drugi pritisak, i da Komisija radi isključivo u okviru zakona.
„Upravo ‘rezultati’ Komisije, kojima se Leković hvali, pokazuju da se na to tijelo vrši konstantan politički uticaj, jer predsjednik i članovi Komisije očigledno sprovode autocenzuru, kako se ne bi zamjerili vrhu političkih partija koje su ih birale na tu funkciju“, smatra Maraš. On tvrdi da se dosadašnje aktivnosti Lekovića u Komisiji mogu smatrati isključivo kao rad na zaštiti funkcionera koji su kršili zakon, za koje je učinio sve što je mogao, kako zbog kršenja zakona ne bi snosili posljedice. „Tako je Leković, prilikom razmatranja slučaja sada već bivšeg premijera Mila Đukanovića, uveo jedinstvenu pravnu praksu u svijetu, gdje se istim rješenjem konstatuje da je funkcioner prekršio zakon, ali da je ‘ispravio kršenje’, pa samim tim nema potrebe da snosi posljedice zbog toga“, kazao je Maraš. On je dodao da je Leković, u namjeri da zaštiti svog partijskog šefa, pokazao cjelokupnoj javnosti da mu je partijska disciplina važnija od poštovanja Zakona. Prema njegovim riječima, Leković je ćutao i kada je Đukanović svom bratu dao kredit od 44 miliona EUR iz državnog budžeta, kako bi sačuvali porodični biznis – Prvu banku.
Maraš je dodao da je Leković, u namjeri da zaštiti svog partijskog šefa, pokazao cjelokupnoj javnosti da mu je partijska disciplina važnija od poštovanja Zakona.
„Lekovića nije zanimalo ni način na koji je Svetozar Marović došao do kapitala za učešće u poslu oko Zavale, niti kako je ministar Milan Roćen otplatio stambeni kredit od 100 hiljada EUR za samo dvije godine, a da za to nije imao ni elementarne uslove, makar po zvanično prijavljenim prihodima i imovini“, smatra Maraš. On je ocijenio da nijesu samo najviši državni funkcioneri bili zaštićeni od Zakona o sprječavanju sukoba interesa, već je to bio slučaj i sa ostalim funkcionerima. „Leković se nije osvrtao na to što su ministri ‘zaboravili’ da prijave mjesečne bonuse od 900 EUR, a neki poslanici sportske penzije“, pojasnio je Maraš. Takav rad Komisije, kako je naveo, pokazuje ono na što je ukazala Evropska komisija, ali i sve druge relevantne međunarodne i domaće organizacije – da je to ispolitizovano tijelo, koje faktički ne daje bilo kakav doprinos borbi protiv konflikta interesa, već čini potpuno suprotno. Maraš smatra da je oblast sprječavanja sukoba interesa u Crnoj Gori jedna od najgorih uređenih, i da već godinama unazad u toj oblasti nema opipljivog napretka. „Sam zakon predstavlja loše rješenje, dok je Komisija za sprječavanje sukoba interesa, koja sprovodi Zakon, svojim konstantnim nečinjenjem samo dodatno pogoršala tu oblast“, tvrdi on.
Maraš smatra da je oblast sprječavanja sukoba interesa u Crnoj Gori jedna od najgorih uređenih
Zakon o sprječavanju sukoba interesa je, smatra Maraš, veoma loš, jer ne daje dovoljno široku definiciju javnih funkcionera koja je usklađena sa Konvencijom UN protiv korupcije (UNCAC). Taj Zakon, kako je naveo, godinama omogućava poslanicima da budu u upravnim odborima državnih preduzeća i da stiču enormno visoke prihode, iako je to potpuno suprotno preporukama Evropske unije koje Crna Gora svake godine dobija u toj oblasti. Maraš je kao „poseban kuriozitet“ naveo zakonsko rješenje o izboru predsjednika i članova Komisije, kojim nijesu precizirani kriterijumi, već se samo navodi da to moraju biti osobe koje su “stručnim radom i moralnim kvalitetima dokazale svoju nepristrasnost i savjesnost“. „I pored tog, veoma loše postavljenog kriterijuma, na čelo Komisije je nakon donošenja Zakona ponovo imenovan Leković, koji u svom prethodnom radu u oblasti konflikta interesa nije učinio ama baš ništa kako bi pokazao nezavisnost i savjesnost“, kazao je on. Maraš smatra da, zbog svega toga, treba hitno donijeti novi, unaprijeđen zakon, koji će proširiti definiciju javnog funkcionera, zabraniti poslanicima da budu u upravnim odborima i propisati jasne kriterijume za izbor članova nove komisije.
„Pored izmjene Zakona, ključna aktivnost koju bi Parlament trebalo da sprovede u toj oblasti jeste da hitno razriješi Lekovića i sve ostale članove Komisije, jer svojim radom nisu zadovoljili ni najmanja očekivanja javnosti i međunarodne zajednice“, kazao je on.
„Pored izmjene Zakona, ključna aktivnost koju bi Parlament trebalo da sprovede u toj oblasti jeste da hitno razriješi Lekovića i sve ostale članove Komisije, jer svojim radom nisu zadovoljili ni najmanja očekivanja javnosti i međunarodne zajednice“, kazao je on. Maraš je dodao da, za razliku od postojećeg sastava, u Komisiju treba dovesti apolitične, stručne članove. „Koji neće donositi odluke pod dirigentskom palicom političkih partija, već će odlučivati na osnovu zakona i svojih profesionalnih kvaliteta, a u interesu ukupnih antikorupcijskih reformi u Crnoj Gori i procesa evropskih integracija“, zaključio je on.