Libijski pobunjenici oteli 2 ruska novinara

“Italija i Turska dali su naloge svojim radnicima da pruže konzularnu pomoć novinarima”, rekao je Lavrov.

0 komentar(a)
08.04.2011. 18:04h

Libijski pobunjenici oteli su dva novinara dnevnika Komsomolska pravda i snimateljsku ekipu kanala NTV, javili su ruski elektronski mediji, navodeći da će se stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin zvanično obratiti Alijansi za pomoć u njihovom oslobađanju. “Polazimo od toga da određene zemlje NATO imaju predstavnike specijalnih snaga na teritoriji Libije, a nekoliko država Alijanse zvanično je uputilo i svoje diplomatske predstavnike u Bengazi. Ministarstvo inostranih poslova je već uputilo odgovarajuće molbe tim državama, sada se obraćamo NATO-u, kao onome koji komanduje međunarodnom operacijom u toj zemlji”, rekao je Rogozin za Itar-tas. Ruska državna agencija navodi da za sada nema zvanične reakcije NATO-a.

Ministarstvo inostranih poslova je već uputilo odgovarajuće molbe tim državama, sada se obraćamo NATO-u, kao onome koji komanduje međunarodnom operacijom u toj zemlji”, rekao je Rogozin za Itar-tas.
Prema riječima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ambasadorima Rusije u Italiji i Turskoj, zemljama koje imaju konzulate u Bengaziju, naloženo je da se obrate Rimu i Ankari. “Italija i Turska dali su naloge svojim radnicima da pruže konzularnu pomoć novinarima”, rekao je Lavrov, dodajući da će Moskva iskorisiti svaku šansu koja može dovesti do oslobađanja novinara. Zamjenik šefa političke redakcije Komsomolske pravde Andrej Baranov rekao je da su između Adždabije i Bengazija oteti Dmitrij Stešin i Aleksandar Koc, kao i ekipa snimatelja NTV-a, a da otete novinare voze u Bengazi u dva automobila.
“Međutim, sve vrijeme pokazuju oružje. Ponašaju se nervozno i veoma su sumnjičavi”, rekao je Baranov.
“Koc i Stešin su se javili satelitskim telefonom i rekli da su ih oteli. Oni su namjeravali da idu u južni dio zemlje da bi vidjeli kakvo je tamo stanje. Pobunjenici su ih dugo ispitivali, a ni akreditacije, ni dozvole za snimanje nijesu imale velikog uticaja”, rekao je predstavnik moskovskog dnevnika. Baranov je ocijenio da se pobunjenici ponašaju korektno. “Međutim, sve vrijeme pokazuju oružje. Ponašaju se nervozno i veoma su sumnjičavi”, rekao je Baranov.