Incko: Podjela Bosne neprihvatljiva

On je upozorio da bi, u slučaju da tamo nastane neka nova država, to bila "posthumna pobjeda za Miloševića... i trijumf za Karadžića"

0 komentar(a)
04.04.2011. 15:24h

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko je u Briselu izjavio da je za međunarodnu zajednicu neprihvatljiva podjela BiH i naglasio da će on, mada se njegov ured "izmješta", zadržati ovlašćenja za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Incko je u razgovoru s novinarima podvukao da će budući ojačani predstavnik EU u Bosni će imati 20 saradnika i jaka ovlašćenja, a i moćnu podršku u Briselu, u Uniji.

Budući izaslanik EU u BiH će moći i da "kažnjava", ali će "poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma ostati strogo moja ovlašćenja", ukazao je on.

Incko je odbacio mogućnost da međunrodna zajednica dopusti raspad Bosne i Hercegovine, upozorivši da bi, u slučaju da tamo nastane neka nova država, to bila "posthumna pobjeda za (Slobodana) Miloševića... i trijumf za (Radovana) Karadžića".

On je predočio da će budući predstavnik Evropske unije u BiH biti zadužen za sve što se tiče reformi na putu Bosne ka Evropskoj uniji, imaće na raspolaganju i "sankcije koje mu je Brisel uopšteno već odobrio".

Incko je rekao da ne želi da unapred govori šta će raditi budući izaslanik EU, ali je primijetio da svakako neće dopustiti da se grubo narušavaju pro-evropske reforme i sprovođenje Sporazuma BiH-EU o stabilizaciji i asocijaciji.

Međunarodni predstavnik za BiH je ocijenio da će izaslanik EU posegnuti za "kaznenim mjerama" u slučaju ako, "recimo, neki političari ni na koji način ne žele da sprovedu popis stanovništva".