Bord direktora se povukao zbog Krojfa

Krojf je u februaru izabran za klupskog savjetnika sa zadatkom da svojim idejama pomogne Ajaksu da izađe iz krize, ali nije bio na istoj talasnoj dužini sa Bordom direktora

0 komentar(a)
31.03.2011. 10:22h

Kriza u amsterdamskom Ajaksu dostigla je kulminaciju nakon što je kompletan Bord direktora kluba dao ostavku zbog neslaganja sa Johanom Krojmfom, sivom eminencijom i jednim od najboljih igrača "kopljanika" u istoriji.

Krojf je u februaru izabran za klupskog savjetnika sa zadatkom da svojim idejama pomogne Ajaksu da izađe iz jedne od najvećih kriza u posljednjih 20 godina.

Njegove ideje su, međutim, bile toliko različite od planova Borda direktora da je izvršni direktor kluba Rik van der Bog prije nekoliko dana jednostavno odbio da sprovede u djelo sve Krojfove zamislili.

Iz neke vrste poštovanja prema legendi, članovi Borda direktora su pokupili stvari i prošli kroz izlazna vrata slavnog holandskog kluba.

"Ostavka kompletnog Borda je od značaja za Ajaks. Donijeli smo ovu odluku u interesu kluba. Johan Krof nije bilo ko. On ovdje uživa status poluboga, ako ne i cijelog boga", kazao je Uri Koronel, presjedavajući Bordom direktora.

Krojf je za holandsku nacionalnu televiziju samo kratko prokomentarisao:

"Nikada nije dobro kada odstupi uprava kluba".

Holandski mediji saznaju da je Krojf planirao da nekadašnjim fudbalerima Vimu Jonku i Denisu Bergkampu povjeri odgovorne funkcije u klubu, kao i da proširi opseg djelovanja aktuelnog trenera Franka de Bura. Direktorima se nisu dopale takve ideje.

Ajaks, koji je u Krojfovoj eri tri puta zaredom bio evropski šampion (1971-73), nije osvojio titulu prvaka Holandije od 2004. godine, što navijači kluba tretiraju kao skandal.

Krojf je bio trener Ajaksa od 1985. do 1988. godine, prije nego što je preuzeo Barselonu.