STAV

Kobna istina

Zabrinulo me saznanje da je novinar i dokumentarista, gospodin Šeki Radončić, svoje pero i kameru odjenuo u sudijsku odoru, pa je počeo da izriče teške presude svojem dojučerašnjem heroju.

0 komentar(a)
Šeki Radončić, Foto: Arhiva Vijesti
30.03.2011. 13:18h

Zabrinulo me saznanje da je novinar i dokumentarista, gospodin Šeki Radončić, svoje pero i kameru odjenuo u sudijsku odoru, pa je počeo da izriče teške presude svojem dojučerašnjem heroju.

Iako se ovakve konstatacije donose nakon što se domaćem ili međunarodnom sudu prezentiraju dokazi, novinar Radončić je decidno ustvrdio da Slobodan Pejović “jeste ratni zločinac”.

To je uzviknuo pred svojim istražiteljima u hercegnovskoj policijskoj stanici. Valja se prisjetiti da ssrđa lužbenici ove područne jedinice godinama ne uspijevaju da otkriju ko prijeti i napada Slobodana Pejovića. Mediji su, naravno, u navodnicima prenijeli ovu novinarsku presudu, i time nedokazanoj tvrdnji dali legitimitet koji ona, inače, nema.

Mislim da je ovim zaokretom Radončić doveo u pitanje svoje profesionalne sposobnosti, ali i svoj lični integritet. Javnost je upoznata s onim što je prije par godina i, po sopstvenom tvrđenju, na osnovu mnoštva dokaza, urađenih intervjua i značajnog istraživačkog napora, gospodin Radončić pisao o ulozi crnogorske vlasti u deportovanju bosanskih izbjeglica na gubilište, i o gospodinu Pejoviću kao usamljenom glasu razuma i moralnosti koji se opirao tom zločinu.

Sada priča potpuno suprotno. Ja sam u dilemi šta da radim s knjigom “Kobna sloboda”, koju mi je Radončić poklonio, i kako da danas iščitavam autorovu posvetu koja je meni, do juče, odisala moralnošću, istinoljubivošću, i profesionalizmom?

Današnje izjave gospodina Radončića sobom povlače mnoga pitanja. Da li je ovaj prvak istraživačkog novinarstva bio prevaren i zaveden onda kada je pisao o kobnoj slobodi? Da li je i on, poput Novaka Kilibarde po pitanju agresije na Dubrovnik, bio izmanipulisan medijskom halabukom o odgovornosti crnogorske vlasti za deportaciju, pa je naivno upao u medenu klopku?

Zašto gospodin Radončić ne prizna ovaj propust, ako je zaista riječ o propustu? Da li je, možda, poput onih nevoljnika iz pljevaljske Bukovice, i on napravio svoj ugovor s đavolom? Da li je gospodin Radončić postao kosbaša na mobi ratnicima za mir? Da li je ovo prva faza kampanje konačnog ućutkivanja svjedoka zločina, kako bi se oprale ratne biografije današnjih crnogorskih evro-atlantičara?