Sve veći jaz između najsiromašnijih i ostalih država

Većina najmanje razvijenih zemalja svijeta bilježi izvjestan ekonomski napredak, ali one jednostavno generišu manji razvoj nego ostale države svijeta

0 komentar(a)
30.03.2011. 10:33h

Jaz u bogatstvu između najmanje razvijenih i ostalih zemalja svijeta se posljednjih decenija širi i taj trend će se nastaviti, ukoliko se ne krene u obračun sa strukturalnim slabostima koje su uzročnici ovakvog stanja, stoji u objavljenom izvještaju za UN panijela devet eminentnih stručnjaka.

Većina najmanje razvijenih zemalja svijeta bilježi izvjestan ekonomski napredak, ali one jednostavno generišu manji razvoj nego ostale države svijeta, ističu eksperti, a prenosi Rojters.

Riječ je o 48 zemalja, od kojih preko dvije trećine afričkih, koje su UN klasifikovale kao najmanje razvijene zemlje (LDC). Ima nekoliko kritirijumi da se neka država nađe u ovoj grupi, od kojih je jedan da je bruto nacionalni prihod po stanovniku ispod 905 dolara godišnje.

Panel, kojim su rukovodili bivši predsjednik Malija, Alfa Umar Konare, i biši predsednik Svetske banke, Džejms Volfenson, je razmotrio djelovanje desetogodišnjeg akcionog programa za LDC zemlje, koji je pokrenut na briselskoj konferenciji UN 2001. godine.

Preporuke panela će biti razmotrene na konferenciji u Istanbulu od 9. do 13. maja ove godine, na kojoj treba da bude usvojen plan za LDC za narednu deceniju.

Panel je utvrdio da se, uprkos izvjesnom ekonomskom i socijalnom napretku, jaz između najmanje razvijenih i ostalih zemalja povećava i to zbog manjkavosti obrazovnog i zdravstvenog sistema, loše uhranjenosti stanovništva, slabe infrastrukture, zavisnosti od nerazvijene poljoprivrede i ograničenih mogućnosti izvoza.

Strana pomoć od suštinske važnosti

Prosječan prihod po stanovniku je u LDC zemljama opao sa 18 odsto svjetskog prosjeka prije četiri decenije, na 15 odsto 2008, stoji u izvještaju panela.

Dio odgovornosti panel pripisuje i samim zemljama o kojima je riječ, jer bi trebalo da ugovaraju bolje cijene za sirovine koje izvoze, da se uspješnije bore sa korupcijom i zahtjevaju povraćaj pokradenih dobara.

Ističe se, međutim, da je strana pomoć od suštinske važnosti za brži napredak najmanje razvijenih. Zemlje donatori bi do 2013. trebalo da povećaju izdvajanja za države iz grupe LCD na 0,15 odsto, a do 2015. na 0,20 bruto domaćeg proizvoda.

Osim toga, LCD zemljama bi trebalo omogućiti da pri izvozu budu izuzete od carinskih dažbina i kvota, smanjiti im zvanična bilateralna i multilateralna dugovanja, udvostručiti produktivnost njihove poljoprivrede i upis djece u škole.

UN su ranije saopštile da namjeravaju da do 2021. prepolove broj država iz grupe LDC, međutim, od 1970. do danas su samo tri zemlje uspjele da se iščupaju iz tog društva - Bocvana, Zelenortska ostrva i Maldivi.