Nasa: Postoji 1.235 planeta na kojima možda ima života

Od svih ovih planeta, njih 54 bi mogle da postoje u okviru tzv. Zone Zlatokose, koja predstavlja udaljenost između zvijezde i planete u kojoj bi mogao da postoji život

102 pregleda0 komentar(a)
Planete, Foto: NASA
30.03.2011. 09:22h

Astronomi u Nasi su u posljednje dvije godine u okviru misije "Kepler" istraživali Mliječni put u potrazi za planetama nalik Zemlji na kojima bi moglo da bude života, i došli su do zaključka da takvih planeta ima 1.235, prenosi Daily Mail.

Američka svemirska agencija je objavila i grafički prikaz ovog otkrića, na kojem su crne tačke planete koje se obrću svaka oko svog sunca.

Poređenja radi, usamljena planeta ispod prvog reda na vrhu predstavlja naše Sunce, na kojoj su Zemlja i Venera predstavljene kao crne tačkice.

Od svih ovih planeta, njih 54 bi mogle da postoje u okviru tzv. Zone Zlatokose, koja predstavlja udaljenost između zvijezde i planete u kojoj bi mogao da postoji život.

Keplerova misija nije pokrenuta s ciljem ispitivanja konkretnih svjetova, već iz želje da astronomi steknu jasniju sliku o tome koliko planeta (a naročito onih na kojima bi mogao da postoji žvot) ima u našoj galaksiji.

Došli su do zaključka da svaka druga zvijezda u Mlečnom putu ima planete, a svaka dvjestota ima planete na kojima bi moglo biti života.

Naučnici su dosad mislili da u našoj galaksiji ima 100 milijardi planeta, ali prema novim otkrićima naučnika s univerziteta Jejl u SAD, taj broj je bliži cifri od 300 milijardi planeta.