Nakon prelaska na ljetnje vrijeme više saobraćajnih udesa

Upoređujući podatke o udesima za april koje je proteklih 15 godina pravio Savezni zavod za statistiku došlo se do zaključka da se oni nakon prelaska na ljetnje vrijeme mijenjaju

0 komentar(a)
26.03.2011. 16:10h

Na njemačkim ulicama i putevima se u danima poslije prelaska na ljetnje vrijeme dogodi znatno više saobraćajnih nesreća nego tokom ostatka godine.

U Njemačkoj se, kao i u ostalim zemljama Evrope, časovnici u noći između subote i nedjelje posljednjeg vikenda u martu pomjeraju jedan sat unaprijed.

Auto Klub Evropa (ACE) je uporedio podatke o sabraćajnim udesima za april koje je proteklih 15 godina pravio Savezni zavod za statistiku i došao do zaključka da se oni poslije prelaska na ljetnje vrijeme upadljivo mijenjaju.

Tako je 2010. broj udesa u aprilu porastao za 21 odsto u odnosu na mart, 2009. godine čak za 29 odsto.

Druge studije čije rezultate objavljuju mediji pokazuju da je i broj udesa u ponedjeljak poslije prelaska na ljetnje vrijeme znatno veći nego u "običan" ponedjeljek.

Poslije višedecenijske pauze je ljetnje vrijeme uvedeno ponovo 1980. godine. I to, kao i u drugim zemljama Evropske unije (EU) uz obrazloženje da će to doprinijeti štednji energije
Stručnjaci ocjenjuju da je to zato što tijelo mora da se navikne na višu temperaturu i nove "svjetlosne" uslove. To zahtjeva dodatnu potrošnju tjelesne energije, pa zato tokom vožnje može da se padne u san koji je, čak i ako traje samo nekoliko sekundi, opasan.

Prelazak na ljetnje vrijeme, navodi se dalje, posebno nepovoljno se odražava na mlade vozače.

U Njemačkoj je ljetnje vrijeme prvi put bilo uvedeno 1916. tokom Prvog svjetskog rata uz obrazloženje da je potrebno da se bolje iskoristi radna snaga u industriji naoružanja.

Poslije višedecenijske pauze je ljetnje vrijeme uvedeno ponovo 1980. godine. I to, kao i u drugim zemljama Evropske unije (EU) uz obrazloženje da će to doprinijeti štednji energije.

Međutim, Savezno udruženje energetske privrede i vodoprivrede saopštilo je uoči ovogodišnjeg prelaska na ljetnje vrijeme da već godinama ne može da se registruje nikakvo povoljno dejstvo pomjeranja časovnika za sat unapred.

Jer, kako je navedeno, tokom proljećnih i ljetnjih mjeseci se, doduše, kasnije pali svijetlo, ali se u oktobru i martu, ponekad čak i u aprilu, ranije uključuje grijanje.

Pri tome udio oko 40 miliona njemačkih domaćinstava u ukupnoj potrošnji struje iznosi sada samo 8 odsto.