Hljeb će poskupjeti, ali ne još: Inpekov bijeli ipak 60 centi

Crnogorski pekari poskupljenje osnove vrste hljeba najavljuju od početka godine, jer je cijena pšenice od prošlog ljeta poskupjela za tri puta

66 pregleda0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
20.03.2011. 19:50h

Kompanija Inpek saopštila je večeras da njen bijeli hljeb od ponedjeljka neće poskupjeti sa 60 na 70 centi, kako je to ranije danas objavila agencija Mina, a zatim prenijeli ostali elektronski mediji.

"Narednih dana objektivno će doći do poskupljenja hljeba, ali o datumu i visini nove cijene javnost će biti blagovremeno obaviještena na adekvatan način", navodi se u saopštenju izvršnog direktora Inpeka Radivoja Bakića.

Crnogorski pekari poskupljenje osnove vrste hljeba najavljuju od početka godine, jer je cijena pšenice od prošlog ljeta poskupjela za tri puta. Dodatne probleme mlinarima i pekarima zadala je odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza pšenice i brašna, jer su iz te države najčešće i nabavljali tu robu.

Nikšićka pekara Nikpek je u petak obustavila proizvodnju jer nije imala zaliha brašna, a i trgovci su im dugovali 430.000 eura za prodati hljeb i peciva. U još nekim pekarama zalihe su pri kraju, a crnogorski mlinari su u Hrvatskoj kupili 850 tona pšenice čiji dolazak je najavljen za kraj sedmice i 6.000 tona iz Francuske koja bi stigla za dvije sedmice. Za meljenje i tehnološko prilagođavanje mlinarima i pekarima bi trebalo još nekoliko dana.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević, u četvrtak je kazao da u skladu sa ranijim najavama, hljeb u Crnoj Gori poskupiće početkom aprila, jer je to uslovljeno postojećim cijenama brašna. On je naveo i da bi krajem marta trebalo da se pripremi analiza stanja, kako bi se Vlada odredila u vezi sa cijenama hljeba.

Godišnje potrebe Crne Gore su oko 100 hiljada tona pšenice.