Ićako je srušen, u polufinalu sa Larvikom

"Plave" će u polufinalu igrati sa Larvikom, koji je u Mađarskoj savladao Đer sa 24:18, ali mu je to bilo nedovoljno da preuzme prvu poziciju, jer je u Norveškoj poražen 25:16

73 pregleda0 komentar(a)
Budućnost - Ićako, Foto: Zoran Đurić
20.03.2011. 19:21h

Znale su da im pobjeda od pet i više golova razlike za rivala u polufinalu donosi najvećeg favorita za osvajanje titule prvaka Evrope.

Nisu željele da kalkulišu - rukometašice Budućnosti su se u posljednjem kolu glavne faze Lige šampiona revanširale Ićaku, slavile sa 30:22, prigrabile prvo mjesto u grupi 1 i namjerile se na svemoćni Larvik. U Norveškoj prekidaju post dug devet godina

Poslije devet godina čekanja, Budućnost će prvi polufinalni meč najkvalitetnijeg evropskog takmičenja igrati u Norveškoj 9. ili 10. aprila.

Revanš je sedam dana kasnije u „Morači”, dvorani koju je Larvik osvojio 24. oktobra 2009. godine, kada je slavio sa 27:23 (u Skandinaviji bilo 29:22).

Larvik je u odnosu na prošlu sezonu jači za rukometašice koje su u dresu Norveške osvojile sve - Gro Hamerseng, Sesiliju Leganger, Katju Niberg i Lin-Kristin Rigelhut, a u posljednjem kolu je savladao Đer u Mađarskoj sa 24:18.

To mu je, međutim, bilo nedovoljno za prvu poziciju u grupi 2, jer je od istog rivala u svojoj dvorani poražen 25:16... Tandem Popović - Adžić pravi razliku

I Budućnost je, međutim, mnogo jača nego prošle godine. Povratak Bojane Popović donio je veliku sigurnost ostalim igračicama, a i Dragan Adžić ima mnogo više autoriteta nego njegov prethodnik Đula Žiga.

Koliko su Podgoričanke napredovale, vidjelo se i večeras - od početka meča, ne računajući posljednjih 10 minuta prvog poluvremena, stalno su se vrtjele oko tih magičnih pet golova razlike.

A onda su u samom finišu zatvorile sve prilaze mreži Sanele Knezović i serijom 5:1 izazvale delirijum na tribinama prepune „Morače”. Zaboravna klupa

„Plave” su već u 7. minutu stigle do plus tri (4:1), a nakon gola Jovanke Radičević iz kontre u 17. prvi put imale željenu prednost (10:5). Uporne Španjolke, predvođene fenomenalnom Portugalkom Aleksandrinom Kabral Barbosom, izjednačile su na 13:13.

Iako je nakon toga Milena Knežević zbog dva isključenja bila van igre četiri minuta i 20 sekundi (na klupi zaboravili da treba da se vrati na teren), Budućnost je vezala četiri gola za 17:13 u 31. minutu.

Seriju 6:0 zatvorile su Dragana Pecevska i Ana Đokić za 19:13 u 37. minutu.

Furiozan finiš

Ićako je nekoliko puta prišao na minus četiri, ali je najtrofejniji crnogorski klub nakon 24:20 postigao pet, a primio samo jedan gol i u 59. minutu otklonio sve dileme.

Španjolke su izgubile nerve (crvene kartone su dobile Begonja Fernandes i Andrea Barno), ali su nakon utakmice povukle pravi potez - aplauzom su pozdravile navijače, koji su znali da im uzvrate.

I, naravno, da ovacijama isprate svoje ljubimice...

IZJAVE

Dragan Adžić: Drago mi je da su djevojke bile na nivou, iako su ušle u meč s nervozom. Bitno je da su to prevazišle, izgarale su do kraja i ispoštovale sve što smo dogovorili. Ićako je pokazao da zaslužuje da bude u polufinalu, biće težak takmac Đeru.

Treneru Budućnosti nije trebalo postavljati pitanje šta očekuje u polufinalu, sam je odgovorio.

- Larvik je fantastična ekipa. Publika pamti taj poraz u „Morači”, a Norvežanke su od tada jače za nekoliko vrhunskih igračica, koje su osvajale evropska, svjetska i olimpijska zlata. Imamo tri sedmice da se na najbolji način spremimo. Po svemu prikazanom, Larvik je favorit, ali to ne znači da će ići u polufinale. Katarina Bulatović: Drago mi je što je konačna razlika bila ovolika. Ne preostaje mi ništa sem da zahvalim saigračicama, stručnom štabu i publici koja nas je nosila do ove pobjede. Počele smo nervozno, u podsvijesti nam je bila ta razlika, ali smo uspjele da to riješimo. Sada imamo tri sedmice za polufinale, a i za Larvik i za Đer bismo se podjednako spremale. Milena Knežević: Kao što smo obećale, nismo izgubile. Održale smo kontinuitet, pokazale smo da možemo da igramo protiv svake ekipe. Nadam se da ćemo nastaviti da igramo ovako, prije svega u „Morači”. Martin Ambrosio, trener Ićaka: Došli smo da pobijedimo, ali moram da čestitam Budućnosti pobjedu i prvo mjesto. Nisam zadovoljan igrom mog tima. Znali smo šta nas čeka, da će protiv nas biti odličan tim i sjajna publika, ali smo htjeli da se pripremimo za polufinale. Zabrinut sam, jer smo pali pod pritiskom protivnika, navijača i sudija. Nadam se da će nam ovaj poraz bili škola za ubuduće.

Budućnost - Ićako 30:22 (15:13)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 4.500. Sudije: Bonifert i Olah (Mađarska). Sedmerci: Budućnost 9 (7), Ićako 3 (1). Isključenje: Budućnost 14, Ićako 14 minuta. Crveni kartoni (3x2 minuta): Jovanović u 54. minutu (Budućnost), Barno i Fernandes u 59. minutu (Ićako).

Budućnost: M. Vukčević (dvije odbrane), KNEZOVIĆ (sedam odbrana i sedmerac), Miljanić, RADIČEVIĆ 3, ĐOKIĆ 4, Jovanović 7 (6), RADOVIĆ 2, A. Bulatović, PECEVSKA 4, POPOVIĆ 5, Marković, K. BULATOVIĆ 5 (1), Mehmedović, Knežević.

Ićako: Stefani, NAVARO (osam odbrana i sedmerac), BARNO, EGOSKE, Pinedo, Agilar 1, SOIT 3, Alonso, MARTIN 5, Kurbanova, Turej 4 (1), Pena 1, FERNANDES, BARBOSA 8.