Vojska Jemena pozvana da ne služa naređenja, ostavka ministra

Saleh je današnji dan proglasio danom žalosti za "mučenicima demokratije", a opoziciju je optužio za "podstrekivanje i haos" koji su doveli do krvoprolića

0 komentar(a)
20.03.2011. 12:12h

Muslimanski sveštenici apelovali su na jemenske vojnike da ne slušaju naređenja da ubijaju antivladine demonstrante, koji od 21. februara traže odlazak s vlasti predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a zbog neopravdane upotrebe sile protiv demonstranata ostavku je podnio već treći ministar.

"Mi pozivamo vojsku i snage bezbjednosti da ne slušaju naređenja onih koji od njih traže da ubijaju demonstrante i vrše represiju nad njima", poručila je grupa uticajnih sveštenika u zajedničkom saopštenju.

Opozicija traži da Saleh podnese ostavku ove godine, ali on odbija da to učini do isteka sadašnjeg mandata 2013. godine. Saleh je ponudio raspuštanje parlamenta i novi ustav, što je opozicija odbacila kao "zakašnjelu" ponudu, navodeći da ne vjeruju da će predsjednik ispuniti obećanja
Oni su tražili povlačenje Salehove elitne Republikanske garde iz prijestonice Sane, gdje su antivladini demonstranti nastavili protest ispred zgrade univerziteta, iako je u petak uvedeno vanredno stanje poslije najtežih sukoba do sada, u kojima je ubijeno više od 50 demonstranata, naveo je AFP.

Saleh je današnji dan proglasio danom žalosti za "mučenicima demokratije", a opoziciju je optužio za "podstrekivanje i haos" koji su doveli do krvoprolića.

Opozicija traži da Saleh podnese ostavku ove godine, ali on odbija da to učini do isteka sadašnjeg mandata 2013. godine. Saleh je ponudio raspuštanje parlamenta i novi ustav, što je opozicija odbacila kao "zakašnjelu" ponudu, navodeći da ne vjeruju da će predsjednik ispuniti obećanja.

Ostavku je podnio i direktor državne novinske agencije Saba, najavljujući da će se pridružiti demonstrantima, a isto je učinio i ambasador Jemena u Libanu
Saleh se nalazi na čelu države od 1978. godine.

Ministarka za ljudska prava Huda al-Ban najavila je sinoć da podnosi ostavku u znak protesta zbog krvoprolića izvršenog u petak nad demonstrantima. Ostavku je podnio i podsekretar u ministarstvu za ljudska prava Ali Tasir.

Huda al-Ban je već treći ministar koji je podnio ostavku protekle sedmice, javio je AFP.

U petak je ostavku podnio ministar turizma Nabil al-Fakih zbog neopravdane upotrebe sile protiv demonstranata tog dana, dok je ministar za vjerska pitanja Hamud al-Hatar dao ostavku početkom sedmice.

Ostavku je podnio i direktor državne novinske agencije Saba, najavljujući da će se pridružiti demonstrantima, a isto je učinio i ambasador Jemena u Libanu.