Savjeti za depiliranje kod kuće

Raspitajte se kod prijateljica ili se posavjetujte sa svojom kozmetičarkom, kako biste saznali kakav vosak je najbolji za depilaciju.

2765 pregleda0 komentar(a)
depilacija, Foto: Www.shutterstock.com
18.03.2011. 13:07h

Lakše je posjetiti kozmetički salon, stisnuti zube i pustiti da vas kozmetičarka izdepilira u nekoliko stručnih poteza.

Ipak, recesija zove na depiliranje kod kuće, a kako se "srediti" bez povreda, ožiljaka, nadražene kože i patnje možete saznati u nastavku.

Kako depiliranje voskom ne bi postalo vaša “horor priča iz kupatila” razmislite o tome da li je depiliranje kod kuće pravo rješenje za vas.

Naime, ako imate osjetljivu kožu ili želite da depilirate područje s mladežima, osipom, aknama ili kojekakvim ožiljcima – manite se "ćorava" posla, jer bez stručne ruke mogli biste da oštetite kožu, pišu vesti.rs.

Ipak, ako je odluka pala na opciju njege - depilacija voskom ili brijačem, u prilog voska ide to što nakon te vrste depilacije koža postaje nježna i duže ostaje glatka jer se dlake čupaju iz korijena.

Osam savjeta za depilaciju kod kuće

1. Za početak, raspitajte se kod prijateljica ili se posavjetujte sa svojom kozmetičarkom, kako biste saznali kakav vosak je najbolji za depilaciju.

Na tržištu postoje razni proizvodi koji bi mogli da vam izazovu probleme s kožom.

2. Na mjestu gdje ćete se depilirati, postavite zaštitnu foliju ili nekoliko novinskih listova, jer uklanjanje dlačica uz pomoć voska zna da bude neuredno.

3. Područje koje depilirate za početak očistite nježnim losionom, a zatim pospite bejbi puderom i malo protrljajte.

Tako nećete oštetiti kožu.

4. Ako radite s vrućim voskom, provjerite da li je prevruć i pošto ste se uvjerili da je prijatan za vašu kožu nanesite ga u smjeru rasta dlake, a traku povucite u suprotnom smjeru.

Kad stavljate vosak i tračicu, to učinite nježno, a povucite brzo i snažno.

5. Nakon što ste se depilirali nanesite neki gel, jer ćete na taj način spriječiti neugledno crvenilo kože.

6. Ako vam je pri depiliranju negdje po tijelu ostalo voska, možete ga skinuti uz pomoć bejbi ulja ili pak neko drugog, npr. maslinovog.

7. Nikad se ne depilirajte posle posjete solarijumu ili posle sunčanja na plaži. Na taj način možete da odstranite dio gornjeg sloja kože, jer u tim trenucima je ona vrlo osjetljiva.

8. Pošto što ste se izdepilirali pričekajte neko vrijeme prije nego što uđete u bazen, saunu ili đakuzi. Na taj način ćete spriječiti pojavljivanje infekcija.