4 crnogorske NVO za "Erste nagradu"

Ušle su sa svojim projektima u izbor od 133 projekata, od ukupno 1850 poslatih prijava iz 12 zemalja.

0 komentar(a)
erste, Foto: Seecult.org
17.03.2011. 19:03h

Četiri nevladine organizacije iz Crne Gore ušle su u uži izbor za nagradu Erste Fondacije za društvenu integraciju 2011. godine.

NVO "Punkt", “Montenegro Universal Theatre”, “Performa Ars International Podgorica” i “Sigurna ženska kuća”, ušle su sa svojim projektima u izbor od 133 projekata, od ukupno 1850 poslatih prijava iz 12 zemalja.

Takmičenje za Nagradu Erste Fondacije za društvenu integraciju 2011, prema riječima organizatora, odvijalo se u najoštrijoj konkurenciji do sada, prilikom koje su razmatrane prijave pristigle iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

„Proces selekcije za nas uvijek predstavlja izazov, imajući u vidu da primamo puno dobrih projekata koji se bave temama društvene integracije. U vremenima krize, neprofitne organizacije moraju da pronađu nove načine djelovanja, kao i alternativne načine finansiranja, kako bi mogle da nastave sa pružanjem pomoći i integracijom marginalizovanih društvenih grupa“, saopštio je Dejan Petrović, menadžer projekta Nagrade Erste Fondacije za društvenu integraciju.

Tim stručnjaka će od 15. marta do 30. aprila, vrijednovati projekte koji su ušli u uži izbor u svih 12 zemalja, a nakon toga, svih 120 projekata biće predstavljeno međunarodnom žiriju koji će izabrati 30 pobjednika koji će podijeliti fond od 610.000 eura.

Nagrade će, kako je saopšteno, biti uručene na ceremoniji koja će se održati u Pragu.

Erste Fondacija je osnovana 2003. godine, kao nasljednik prve austrijske štedionice, ”Erste oesterreichische Spar-Casse”.

Erste Fondacija je danas vlasnik 25,3 odsto dionica Erste Grupe, a prepoznata je kao organizacija koja aktivno podržava društveno angažovanje i aktivizam civilnog sektora.