Jafa povlači proizvode iz Slovenije i Hrvatske

Kompanija Jafa je istakla da su se nalazi koji su pokazivali povećan stepen benzofenona i 4-metilbenzofenona odnosili isključivo na štampu spoljnog dijela ambalaže.

147 pregleda0 komentar(a)
jafa, Foto: Blic
17.03.2011. 14:55h

Srpska konditorska kompanija Jafa saopštila je da će povući sve proizvode u spornoj kartonskoj ambalaži sa tržišta Slovenije i Hrvatske, javlja Beta.

Kako se navodi u saopštenju, takva odluka je doneta da bi se spriječila bilo kakva sumnja vezana za visoki kvalitet proizvoda kompanija Jafa.

Krajem februara u Sloveniji i Crnoj Gori iz prodaje je povučen "jafa keks" koji proizvodi konditorska fabrika iz Crvenke, jer je utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži materije opasne za zdravlje.

Kompanija Jafa je istakla da su se nalazi koji su pokazivali povećan stepen benzofenona i 4-metilbenzofenona odnosili isključivo na štampu spoljnog dijela ambalaže i da nisu mogli da ugroze sam proizvod.

"Tvrdnje da te materije teoretski mogu da prođu kroz dodatnu zaštitnu foliju u kojoj se nalaze proizvodi nisu dokazane i nemaju značaj jer se sporna materija nalazi samo na spoljnom dijelu kartonske ambalaže", navodi se u saopštenju Jafe.

Kompanija Jafa je istakla i da su svi nalazi, koje je preko službe za kontrolu kvaliteta zahtjevala od dobavljača pokazivali potpunu ispravnost ambalaže i usklađenost zakonskom regulativom u Srbiji, zemljama regiona i Evropskoj uniji, iz koje su dobavljači spornih lakova.

Navodi se i da je Jafa, bez obzira na to i činjenicu da evropske zdravstvene organizacije nisu pouzdano utvrdile štetnost spornih lakova koji se koriste na ambalaži, po prijemu prve preporuke potpuno eliminisala prisustvo diskutabilnih supstanci u proizvodnji ambalaže.

Kompanija Jafa je u saopštenju izrazila nadu da kontrola sprovedena nad ambalažom njenih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj, nije namenjena samo srpskoj kompaniji.