SAD nijesu spremne za vojnu intervenciju u Libiji

Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsjednik najprije želi da definiše "cilj tih mjera".

0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
16.03.2011. 10:26h

SAD odbacuju pozive za vojnu reakciju u Libiji u trenutku kada su trupe Moamera Gadafija preuzele inicijativu i spremaju ofanzivu na Bengazi, bastion pobunjenika. "Ne mislim da bi Amerikanci željeli da vide predsjednika kako se upušta u unilateralnu vojnu intervenciju bez razmatranja posljedica", rekao je portparol predsjednika Baraka Obame, Džej Kernej. Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsjednik najprije želi da definiše "cilj tih mjera".

Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsjednik najprije želi da definiše "cilj tih mjera".
Takvu ideju, koja je pokrenuta odmah poslije uvođenja prvih sankcija UN 26. februara, zastupaju Pariz, London i Arapska liga.

U Vašingtonu, podrške za "zonu zabranjenog leta", ima u Kongresu a administracija presjednika ne odbija takvu opciju međutim dok procjenjuje rizike takve akcije čini se da odugovlači, ocijenjuje Frans pres. SAD takođe smatraju da nikakva akcija u Libiji ne može da počne bez jasnih ovlašćenja UN, što je teško očekivati jer se Rusija i Kina protive intervenciji. U utorak, dok su Gadafijeve trupe napredovale na terenu, Francuska je primijetila da SAD nisu "definisale svoj stav", prema libijskom diktatoru.

"Superiornost Gadafijevih snaga nije samo u vazduhu", rekao je ekspert. "To je jedna organizovana vojska koja se bori sa pobunjeničkim bandama".

"Naravno da želimo da podržimo demokratske pokrete u regionu", rekao je za list Vašington post bivši komadant NATO snaga Vesli Klark i dodao: "ali mi već imamo dvije takve operacije u toku, u Iraku i Avganistanu". Vašington takođe zna da bi vojna intervencija bila zasnovana na većinom američkim trupama a "potrebno je više od zone zabranjenog leta da bi se promijenio odnos snaga na terenu", rekao je Frans presu Ričard Dauni iz Centra za međunarodna i strateška istraživanja. "Superiornost Gadafijevih snaga nije samo u vazduhu", rekao je ekspert. "To je jedna organizovana vojska koja se bori sa pobunjeničkim bandama".