Najbolje prolazi krompir iz Gusinja i sa Krnova

Uprkos bogatoj ponudi povrća na Maloj i Zelenoj pijaci, potražnja za neprskanim povrćem je neuporedivo veća od onog koje je tretirano pesticidima.

116 pregleda0 komentar(a)
14.03.2011. 18:57h

Upravo iz tog razloga se Podgoričani odlučuju za povrće koje se uzgaja na sjeveru zemlje, jer su sigurni da je organsko.

Zato su, ako je potrebno, spremni da plate i više.

"Kupujem krompir iz Gusinja koji je izuzetnog kvaliteta. Razlikuje se mnogo od ovog koji je uzgajan ovdje i po ukusu i kvalitetu, tako da bih ga kupovala i da je skuplji", rekla je Podgoričanka Dragica Jokić, koja ističe da na pijaci redovno kupuje samo provjerene proizvode kod svog prodavca.

Kad poznaješ prodavce...

Domaćici Jeleni Popović mnogo je važniji kvalitet, pa često i ne obraća pažnju na cijenu.

"Nekad cijena nije ni bitna ako kupujemo kvalitetno i zdravo. Činjenica je da je sve poskupjelo, pa tako i povrće. Međutim, bitnije je kad kupujemo da znamo da je to zdravo i kvalitetno. Ako poznajete prodavce onda znate šta kupujete", uvjerena je Popović.

Prof.dr Zoran Jovović sa Biotehničkog fakultete objasnio je da su organski proizvodi sa sjevernog područja Crne Gore zdraviji zbog samog tla, vazduha kao i ne- korišćenja pesticida

Prodavci povrća na Zelenoj pijaci u razgovoru za „Vijesti” tvrde da je kvalitet organskog krompira i ostalog povrća koje se tako proizvodi neuporedivo bolji od onog koje se tretira pesticidima, što potvrđuje i povećana potražnja.

Međutim, prodavci koji imaju robu proizvedenu ispod Prokletija i sa Krnova, Radovča ili Trebaljeva tvrde da je način uzgajanja povrća isključivo prirodan, na šta utiče i vazduh, ali i zemljište.

"Krompir iz Gusinja je provjerenog kvaliteta. Uzgajamo ga isključivo prirodno, bez ikakvih pesticida, što moji kupci i prepoznaju. Imam ljude koji godinama kod mene kupuju i krompir i šargarepu i nikada do sad nijesam imala prigovor za kvalitet", priča prodavačica povrća iz Gusinja.

Slično je i sa krompirom sa Krnova.

"Važan faktor za uzgoj svakog povrća, pa i krompira je zemljište. Ostalo je stvar načina proizvođača. O kvalitetu krompira koji ja nudim najbolje govori koliko je tražen. Godinama imam stalne kupce, koji znaju da je moj uzgoj krompira isključivo bez pesticida", kazao je „Vijestima” prodavac koji svoje zasade krompira ima na Krnovu.

Prodavci ujedno upozoravaju da mnoge njihove kolege i krompi i šargarepu iz Srbije lakše prodaju ako na tezgu na kartonskoj kutiji napišu da je “iz Gusinja” ili “sa Krnova”

Cijene

  • Šargarepa i crni luk - 1 euro
  • Raštan - 2, 5 eura
  • Bijeli kupus od 80 do 1 eura
  • Spanać - 2 eura
  • Domaći sitni bijeli luk - od 7 do 8 eura
  • Zelena salata - 2,5 eura

Jovović: Edukacija kupaca i proizvođača

Prof.dr Zoran Jovović sa Biotehničkog fakultete „Vijestima” je objasnio da su organski proizvodi koji su sa sjevernog područja Crne Gore zdraviji zbog samog tla, vazduha kao i ne- korišćenja pesticida i hemijskih materija, pa su samim tim i više traženi.

Međutim, Jovović navodi da bi po uzoru na evropske standarde taj vid proizvodnje trebalo objediniti i prosiriti. -

"Program organske proizvodnje započet je prije godinu dana, a podržalo ga je Ministarstvo inostranih poslova Danske, a sprovodi se od strane Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Biotehničkog fakulteta. Međutim, da bi se organska proizvodnja podigla na veći nivo potrebno je objediniti proizvođače i edukovati ih da bi kao takvi sa deklaracijom i sertifikatom mogli na tržište.

Time bi potrošači imali uvid ko je proizvođač, odakle dolazi roba kao i garanciju da je proizvod koji su kupili organski proizveden. Ponuđene količine organske hrane morale bi biti mnogo veće od trenutno ponuđenih na tržištu. Kao što je važna edukacija proizvođača, isto tako je važno edukovati i potrošače o organskoj ishrani",objašnjava Jovović.