Grčka policija otkrila arsenal oružja, sumnjivi anarhisti

Sumnja se da su to pripadnici ljevičarske grupe "Zavjera vatrene ćelije", koja je počela svoje aktivnosti podmetanjem požara da bi kasnije pribjegla i bombaškim napadima.

0 komentar(a)
Grčka policija, Foto: Rojters
14.03.2011. 11:27h

Grčka policija je uhapsila sedam lica kod kojih je pronašla oružje za koje se sumnja da pripada jednoj militantnoj ljevičarskoj organizaciji koja se u posljednje vrijeme oglašava u Grčkoj i inostranstvu.

Pretrage su obavljene u stanovima u Atini i Volosu i tom prilikom je pronađeno šest granata, dve automatske puske, jedan pištolj, municija i policijske uniforme, javile su agencije.

U pitanju je očigledno šira operacija i u jedinici za borbu protiv terorizma već najavljuju nove akcije u drugim djelovima zemlje.

Prilikom ove akcije policija je uhapsila sedam lica: pet muškaraca i dvije žene.

"Policija će sada napraviti balističke testove kako bi se utvrdilo da li je to oružje korišćeno u ranijim napadima gerilaca", izjavio je zvaničnik antiterostičkih jedinica.

Sumnja se da su to pripadnici ljevičarske grupe "Zavjera vatrene ćelije", koja je počela svoje aktivnosti podmetanjem požara da bi kasnije pribjegla i bombaškim napadima, mada i dalje primjetno izbjegava krvoproliće.

Ranija i sadašnja hapšenja potvrđuju da se radi o mladim anarhistima, koji na taj način izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog ekonomsko - političke krize u zemlji.

Krajem prošle godine grupa je potvrdila da stoji iza slanja pisama - bombi na adrese Angele Merkel, Silvija Berluskonija i nekoliko ambasada u Atini i inostranstvu kako bi skrenula pažnju na sebe.