Japan: Nakon problema u nuklearkama, probudio se i vulkan

Vulkan visok 1.421 metar nije bio aktivan od 1961. godine, a počeo je da se "budi" krajem januara

0 komentar(a)
13.03.2011. 18:34h

Dva dana poslije katastrofalnog zemljotresa i cunamija, na jugu Japan aktivirao se vulkan koji je danas počeo da izbacuje užarenu lavu i pepeo.

Kako je saopštila nacionalna meteorološkma agencija, užareno kamenje i pepeo iz vulkana Šimoedake lete četiri kilometra u vis, prenosi Fonet.

Vulkan visok 1.421 metar nije bio aktivan od 1961. godine, a počeo je da se "budi" krajem januara. U februaru su vlasti savjetovale stanovnicima u dolinama ispod vulkana da se evakuišu.

Stručnjaci za sada ne mogu da kažu da li je aktiviranje vulkana povezano sa zemljotresom.

Vanredno stanje u još jednoj japanskoj nuklearnoj centrali

Vanredno stanje uvedeno je u još jednoj nuklearnoj centrali u Japanu, pogođenoj snažnim zemljotresom i u kojoj je registrovan visok nivo radioaktivnosti, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (AIEA), prenosi Beta.

"Japanske vlasti su obavijestile AIEA da je Japanska kompanija za električnu energiju uvela vanredno stanje u centrali u Onagavi", navodi se u saopštenju te agencije UN sa sjedištem u Beču.

Tri reaktora u Onagavi su pod kontrolom, navele su japanske vlasti, a dodaje AIEA.

U skladu sa japanskim pravilima, vanredno stanje je uvedeno nakon što je registrovan visok nivo radioaktivnosti koji prelazi dozvoljeni nivo u zoni nadomak centrale.

Japanske vlasti nastoje da otkriju uzrok te radioaktivnosti, javlja AIEA.

Najozbiljnija kriza od Drugog svjetskog rata

Prijetnja o novoj nuklearnoj katastrofi u Japanu i dalje je prisutna, a vlasti u Tokiju navode da je ovo "najozbiljnija kriza" od Drugog svjetskog rata zbog razornog zemljotresa u kojem je najvjerovatnije poginulo više od 10.000 ljudi.

Vlada je navela da zemlji prijete restrikcije struje a posebna zabrinutost je zbog situacije u nuklearnoj centrali Fukušima 1 na sjeveroistoku zemlje, gdje se dogodila eksplozija u zgradi u kojoj se nalazi jedan reaktor. Drugi reaktor iste centrale pokazuje znake kvara u sistemu za rashlađivanje.

Vlada je upozorila da nije isključena mogućnost ekplozije kod reaktora zbog "moguće akumulacije hidrogena", rekao je neimenovani portparol vlade i dodao da sam reaktor ne bi trebalo da bude ugrožen.

"Ne možemo da isključimo mogućnost eksplozije. Ako do nje dođe, to bi moglo značajno da utiče na zdravlje ljudi", rekao je portparol.