Golijani apelovali na Vladu: Spriječite ekološku katastrofu

Udruženje Pivljana iz Podgorice je utvrdilo da planirana količina eksploziva za uništavanje ima "snagu udarnog dejstva jednaku polovini atomske bombe bačene na Hirošimu

67 pregleda0 komentar(a)
09.03.2011. 17:14h

Odbori za zaštitu katuna Latično iz Golije, Pive i Gacka apelovali su na državno rukovodstvo da spriječi ekološku katastrofu i zaštiti pravo na život mještana tog kraja u kome će se ponovo uništavati višak vojnog naoružanja.

Odbori za zaštitu katuna Latično iz Golije, Pive i Gacka uputili su otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore, Skupštine, Vlade, kao i resornim ministrima.

U pismu, upućenom nakon zajedničkog sastanka tri Odbora, ukazuje se na uznemirenost i zabrinutost mještana od posljedica uništavanja viška municije na Latičnom, koje Ministarstvo odbrane planira da nastavi.

Količina štetnih i opasnih materija prelazi dozvoljeni nivo

"Ministarstvo odbrane i Agencija za zaštitu životne sredine nijesu izradili Studiju izvodljivosti za cjelokupni posao uništavanja viška municije, a nijedna od nadležnih institucija nije izvršila početno ispitivanje vode, zemlje i vazduha na Latičnom i okolini“, ističe se u pismu.

Udruženje Pivljana iz Podgorice je utvrdilo da planirana količina eksploziva za uništavanje ima "snagu udarnog dejstva jednaku polovini atomske bombe bačene na Hirošimu"
Upozorava se i na nalaz Instituta iz Vinče po kome je koncentracija štetnih i opasnih materija ili teških metala u reonu Latičnog i njegovoj široj okolini nekoliko puta veća od dozvoljenih vrijednosti.

Odbori ukazuju i na površinsko pucanje tla uslijed vibracija, kao i na činjenicu da se broj zemljotresa od decembra prošle godine do danas na području Plužina, kojih je bilo više od 2.000, neuporedivo povećao u odnosu na bilo koji period od izgradnje Hidrocentrale Piva.

Golija je dragulj za nauku

Ističu i da nije izvršeno mjerenje nivoa buke i vibracije prilikom uništavanja municije do 250 kilograma čistog ekploziva, kao i da nijesu ispitane geomorfološke i hidrogeološke karakteristike planine Latično između Golije i Pive.

"Postoji velika opasnost da detonacije ugrožavaju prirodnu raspodjelu Jadranskog i Crnomortskog sliva i podzemne vodotoke, jer su vode sa reona Golije izvorišta Pivskog oka za HE Pivu“, navodi se u pismu.

Podsjeća se na izvještaje međunarodnih eksperata iz oblasti biologije, speleologije i geologije koji su utvrdili da je Golija dragulj za nauku jer sadrži jedinstvene biljne i životinjske vrste, čija se staništa moraju zaštititi.

Navode i upozoravajući podatak, koji je utvrdilo Udruženje Pivljana iz Podgorice da planirana količina eksploziva za uništavanje ima "snagu udarnog dejstva jednaku polovini atomske bombe bačene na Hirošimu".