Krivokapić: Sa DPS-om imamo sistemska neslaganja, a ne politička

Mi mislimo da branimo zakon i tu je suštinska razlika. Tu nema nikakvog partijskog interesa osim onog što zahtjeva EU.

60 pregleda0 komentar(a)
ranko, Foto: Boris Pejović
07.03.2011. 15:13h

Parlamentarne partije odlučiće do kraja nedjelje da li će o izmjenama izbornog zakona odlučivati Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore ili predsjednici stranaka, kazao je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

On je nakon sjednice kolegijuma kazao da bi trebalo što prije postići dogovor o izbornom zakonu ističući da nema velike razlike u opozicionom i prijedlogu vlasti. Krivokapić od predstavnika partija očekuje da do kraja nedjelje odluče na koji način će se dalje raspravljati o izbornom zakonu.

“Bilo da je to format kolegijuma ili kolegijuma ojačanog predsjednicima i potpredsjednicima stranaka, očekujem da se produktivnije nastavi rad. Prostor za dogovor se sužava, ističe nam vrijeme i doći ćemo u jednu tačku poslije koje će početi međusobna optuživanja”, kazao je Krivokapić nakon tročasovne sjednice kolegijuma.

Krivokapić je odsudio Strategiju Vlade Srbije za odnose sa Srbima u regionu, nazivajući je antievropskom. Tim dokumentom, smatra on, Srbija se vratila u devedesete godine

On je podsjetio da je usklađivanje izbornog zakona sa Ustavom i preporukama OEBS-a jedan od uslova Evropske komisije za početak pristupnih pregovora, Krivokapić je kazao da političke partije moraju postići dogovor prije maja. Skupština Crne Gore produžila je, peti put, rok za usaglašavanje izbornog zakona sa najvišim pravnim aktom do 31. maja.

“Ako do početka maja ne dođe do dogovora znam da će pred EU početi međusobna optuživanja vlasti ko je kriv za neispunjavanje prvog preduslova za ispunjavanje EK”, kazao je on.

Neuglasice sa DPS-om su sistemske, a ne političke prirode

Predsjednik SDP-a je rekao da se nesuglasice sa DPS-om u Podgorici i Cetinju neće odraziti na odnose u koaliciji na državnom nivou. Neslaganja sa koalicionim partnerima u Podgorici i Cetinju su, kako je kazao, sistemske, a ne političe prirode. On je podsjetio da je osnovna obaveza izvršne vlasti sprovođenje zakona, ističući da to od Crne Gore očekuje i EU.

“Ti sporovi su uglavnom oko vladavine prava. Mi mislimo da branimo zakon i tu je suštinska razlika. Tu nema nikakvog partijskog interesa osim onog što zahtjeva EU, a to se proteže i kroz Podgoricu i Cetinje”, kazao je Krivokapić.

Gradonačelnik izvršava zakon i ne može se proglašavati nenadležnim

Upitan da prokomentariše izjavu gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića da nije nadležan da određuje ko će koristiti cetinjski manastir, Krivokapić je rekao da od gradonačelnika očekuje da poštuju zakon.

“Dok je zakon ovakav mora se izvršavati i tu se gradi autoritet izvršne vlasti. Gradonačelnik mora izvršavati zakona, a ne da se proglašava nenadležnim”, rekao je Krivokapić.

O depešama: Čekamo potvrdu vjerodostojnosti

Na pitanje da prokomentariše depeše koje je američka ambasada slala Vašingtonu, do kojih je došao Vikiliks, predsjednik parlamenta je kazao da su SAD bile strateški partner Crne Gore. On je podsjetio da ni Amerikanci nijesu željeli da potvde vjerodostojnost tih dokumenata.

”Ne bih ih komentarisao dok ne dobijemo potvrdu vjeredostojnosti onoga ko je te dokumente potencijalno pisao”.

Tako nije bilo ni u vrijeme Miloševića

Krivokapić je odsudio Strategiju Vlade Srbije za odnose sa Srbima u regionu, nazivajući je antievropskom. Tim dokumentom, smatra on, Srbija se vratila u devedesete godine.

“Mislim da ovakvu prouku nije poslao ni Milošević. Uz dominaciju koju je on imao početkom 90-tih nije insistirao da Ustav iz 1992. godine bude ustav nacija, nego je pristao da bude ustav građana. Sada pogledajte koliko je vlast u Srbiji otišla iza Miloševića”