Mundobasket 2018. u Crnoj Gori i Srbiji?

Pozadina imenovanja Mila Đukanovića za predsjednika KSCG, kao i Dragana Đilasa za predsjednika KSS, mogla bi da bude zajednička kandidatura za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018.

102 pregleda0 komentar(a)
Milo, Foto: Savo PRELEVIĆ
01.03.2011. 11:46h

Srbija i Crna Gora mogle da podnesu zajedničku kandiduju za organzijaciju Svjetskog prvenstva u košarci 2018. godine, objavio je beogradski list "Danas".

Dvije zemlje već su jednom uspješno organizovale veliko takmičenje u košarci, Evropsko prvenstvo 2004. godine, ali su tada bile u okviru jedinstvene države.

"Danas" piše da mjesto predsjednika nacionalnog košarkaškog saveza postaje jedno od najpestižnijih u regionu. Nakon što je za predsjednika KSCG nedavno izabran nekadašnji premijer i dugogodišnji politički vođa Crne Gore Milo Đukanović, najozbiljniji kandidat za istu funkciju, ali u Košarkaškom savezu Srbije, je gradonačelnik Beograda i Dragan Đilas.

To bi, kako navodi beogradski list, bio prvi korak ka zajedničkoj kanidaturi za organizaciju "Mundobasketa" 2018. godine. Košarkaški savez Srbije bi imenovanjem Đilasa za predsjednika ojačao i organizaciono i infrastukturno, isto kao i Košarkaški savez Crne Gore nedavnom promocijom Đukanovića.

"Pozadina imenovanja dvojice ključnih ljudi u političkoj sferi najvjerovatnije je zajednička kandidatura Srbije i Crne Gore za domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine, piše "Danas".

"Postoje indicije da bi prva tema razgovora dva nova predsjednika košarkaških saveza mogla da bude zajedničko domaćinstvo 2018. godine. Poznato je da Milo Đukanović voli košarku i da ima najveći uticaj u Crnoj Gori, a isto je sa Draganom Đilasom, koji će izgleda biti moj nasljednik. Ako bi Srbija sa Crnom Gorom, ili bilo kojom drugom bivšom jugoslovenskom republikom, zajedno konkurisala, bio bi to odličan sportski, ekonomski i politički potez. Svi imamo košarkašku tradiciju, što potvrđuje učešće svih republika nekadašnje SFRJ na predstojećem Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Takođe, infrastrukturu u dovoljnoj mjeri pojedinačno nema nijedna zemlja, pa bi zajednička organizacija bila pun pogodak", prokomentarisao je aktuelni predsjednik KSS Dragan Kapičić.

Direktor košarkaških selekcija Crne Gore Danilo Mitrović kazao je u izjavi za B92 da je u ponedjeljak prvi put čuo za takvu ideju.

"Kažem vam da sam to prvi put čuo juče. Ideja je odlična, čija god da je, ali ja ne znam ništa o tome", rekao je Mitrović.

Protivkadidat Srbiji i Crnoj Gori mogle bi da budu Estonija i Letonija, koje bi takođe mogle da podnesu zajedničku kandidaturu kao "odgovor" trećoj baltičkoj zemlji, Litvaniji, koja će ove godine organizovati Evropsko prvenstvo.