2020. počinje potraga za životom na drugim planetama

Jedan od ključnih ciljeva misije je da vidimo da li možemo da detektujemo molekule koji su glavni znaci da bi život tamo mogao da opstane ili da čak i već postoji

0 komentar(a)
Egzoplanete, Foto: Ilustracija
27.02.2011. 14:16h

Evropska svemirska agencija je pripremila 400 miliona funti vrijednu misiju tokom koje će biti proučene ekstra solarne planete.

Misiju će voditi UCL (University College London). Glavni cilj misije je da tokom misije budu pronađeni znaci života na planetama koji orbitiraju oko zvijezda u blizini našeg Sunca.

EChO (The Exoplanet Characterisation Observatory) vodi dr Đovana Tineti, iz UCL-ovog Odsjeka za fiziku i astronomiju, a u projektu učestvuje još 150 vrhunskih evropskih astronoma.

Sastojaće se do 1.2 metarskog teleskopa dizajniranog za sprovođenje spektroskopije atmosfera čitavog niza ekstrasolarnih planeta, od divovskih plinovitih planeta (sličnih Jupiteru u našem Sunčevom sistemu) do zemljanih planeta koji se nalaze u nastanjivoj zoni nekih zvijezda.

Teleskop bi trebalo da bude lansiran između 2020. i 2022. godine i posmatraće atmosfere planeta koje orbitiraju u "nastanjivoj zoni" njihovih zvijezda, gdje voda može da postoji u obliku tečnosti.

"Ovo su jako uzbudljive vijesti", rekla je dr Tineti.

"Jedan od ključnih ciljeva naše misije je da vidimo da li možemo da detektujemo molekule poput ozona i ugljen dioksida u atmosferama planeta koje nisu puno veće od Zemlje. Ti molekuli su glavni biomarkeri, odnosno znaci da bi život tamo mogao da opstane ili da čak i već postoji".

Misija EchO će koštati oko 400 miliona funti i jedna je od skoro 50 misija predloženih Evropskoj svemirskoj agenciji.

"Morali smo da se izborimo sa jakom konkurencijom", objasnila je dr Tineti.

Ona je ranije vodila tim koji je prvi otkrio vodu u atmosferi egzoplaneta i tako započeo novu eru u razumijevanju vanzemaljskih svjetova.

EchO će pokušati da shvati hemijski sastav i termalnu strukturu ovtih planeta, pomoću kojih će naučnici razotkriti fizičke procese, nastanak i evoluciju.

Osim ove, Evropska svemirska agencija je odobrila još 3 misije čija će realizacija početi 2020. godine: od istraživanja crnih rupa i opšte teorije relativiteta, do analize uzoraka asteroida koji su padali na Zemlje, što bi naučnicima dalo nove odgovore na pitanje o uslovima koji su postojali u ranom Sunčevom sistemu...