Obline ponovo postale in

U Velikoj Britaniji trendovi u kupovini signaliziraju da je došlo do promjene u percepciji kako treba da izgleda idealna žena, a porasla je prodaja odjeće koja stvara sliku figure pješčanog sata, i to za 225 posto samo u prošloj godini.

0 komentar(a)
27.02.2011. 12:46h

Obline su ponovno in, a glumice poput Kristine Hendriks, Skarlett Johanson i Salme Hajek povećale su prodaju odjeće koja pomaže da se istakne figura pješčanog sata.

U Velikoj Britaniji trendovi u kupovini signaliziraju da je došlo do promjene u percepciji kako treba da izgleda idealna žena, a porasla je prodaja odjeće koja stvara sliku figure pješčanog sata, i to za 225 posto samo u prošloj godini. Za tu promjenu dijelom je zaslužna i crvenokosa zvijezda serije'Momci s Madisona', ljepotica raskošnih oblina Kristina Hendriks koja se nakon prošlogodišnje dodjele Emija sve češće nalazi pri vrhu spiska najbolje obučenih žena. Njena popularnost u modu vraća stari ideal ljepote, figuru pješčanog sata i ženstvene obline kakve je imala najslavnija plavuša svih vremena, glumica Meriln Monro.

'Čini se da su se velike grudi, široki bokovi i uski struk vratili u modu. Vraćamo se u doba kad su žene izgledale poput Ave Gardner, Džejn Rasel i Rite Hejvort. To je, naravno, loša vijest za izrazito mršave modele, ali fantastična za prosječne žene koje imaju puniju figuru', rekla je portparol lanca prodavnica Debenhams. Možda celebritiji samo slijede trendove, a ne predvode ih jer je dokazano da se definicija ženstvenosti ciklički mijenja. Stručnjaci kažu da su tijela žena koja su slikari koristili kao modele za svoja djela u zadnja dva vijeka varirali od punije do mršavije figure, smjenjujući se svakih 50 do 60 godina. Mršavice bile popularne još od 1960-ih godina, što znači da se možda nalazimo na prelazu u novo doba u kojem će ponovno vladati ženstvene obline, piše t-portal U Debenhamsu očekuju da će se nastaviti rast prodaje uskih, sakoa i suknji koji prate liniju tijela i haljina bez naramenica. Jakne s dubokim V izrezima i uske bluze takođe se vraćaju u modu.