Žaolin: Optimista sam povodom gradnje autoputa

"Za projekat je najviše zainteresovana Poli grupa /Poly Group/, ima još nekoliko kompanija, a vjerovatni finansijer je Razvojna banka Kine".

0 komentar(a)
autoput, Foto: Savo Prelević
26.02.2011. 15:07h

Kineski ambasador u Podgorici, Ži Žaolin /Zhi Zhaolin/, optimista je da će se kompanije iz Kine dogovoriti sa crnogorskom Vladom da grade autoput Bar-Boljari.

»Prema dosadašnjem procesu optimistički gledam na to i, kao Vlada, podržavamo projekat zbog dobrih odnosa sa Crnom Gorom, što nam otvara mogućnost za saradnju na mnogim poljima«, rekao je Žaolin agenciji Mina-business.

On je dodao da, ako bude postignut sporazum, to će biti ogromna investicija.

Ponuda do kraja februara

»Za projekat je najviše zainteresovana Poli grupa /Poly Group/, ima još nekoliko kompanija, a vjerovatni finansijer je Razvojna banka Kine (China Development Bank) koja nije obična komercijalna banka već isključivo radi na velikim projektima i finansirala je radove vrijedne 150 milijardi USD«, kazao je Žaolin.

Za učešće u projektu zainteresovana je i Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani /China Communications Construction Company/ (CCCC), a prema ranijim najavama iz Vlade, finansijsku ponudu za gradnju autoputa kineske kompanije bi trebalo da dostave do kraja februara.

Prema riječima Žaolina, još kineskih privednika zainteresovano je za projekte u Crnoj Gori, kao što je izgradnja obilaznice oko Budve i drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, zatim privatizaciju Luke Bar i jadransko-jonski autoput.

Vlade dvije države zbog toga, kako kaže, treba da potpišu sporazume o saradnji u infrastrukturi.

»U toku su konsultacije i pregovori«, rekao je Žaolin. »Nadamo se da ćemo kroz privrednu saradnju više da se povežemo i ojačamo dobre odnose«.

On je saopštio da trgovinska razmjena dvije države iznosi od 60 do 70 miliona USD godišnje i podsjetio da je Crna Gora od Kine naručila dva broda, čija je gradnja već počela u Šangaju.

Kineski turisti

»Prvi bi trebalo da stigne do kraja ove godine, a drugi naredne«, kazao je Žaolin.

On je ocijenio da je od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Kine, prije 4,5 godine, postignut veliki napredak u unaprjeđenju ukupnih odnosa.

Žaolin je podsjetio da su u oblasti turizma stvoreni uslovi za saradnju, potpisan je sporazum o grupnim putovanjima kineskih turista u Crnu Goru.

»U ponudi kineskih turističkih agencija postoji Crna Gora. Treba, međutim, nešto posebno raditi jer treba znati osnovne potrebe kineskih turista koji sve više putuju po Evropi da vide što više, ne da leže po plažama«, naveo je Žaolin i dodao da Kina ima obalu dugački 18 hiljada kilometara i tamo njeni građani mogu da uživaju.

On smatra da bi Crna Gora sa susjednim zemljama trebalo da ponudi atraktivne ture.

»To bi bilo zanimljivo kineskim turistima«, poručio je Žaolin.