U Sloveniji obnovljena afera o slanju oružja u BiH i Hrvatsku

Trgovac oružjem Marin Tomulić je u emisiji TV Slovenija iznio tvrdnju da se tada sreo sa Janšom i Bavčarem, odnosno da ih je vidio da su u vrijeme kada je bio tamo čekali u luci Kopar.

89 pregleda0 komentar(a)
jansa i bavcar, Foto: Mladina
26.02.2011. 10:41h

Da li su bivši slovenački ministri odbrane i unutrašnjih poslova Janez Janša i Igor Bavčar 1991. bili prisutni u luci Kopar kada su u nju doplovili brodovi sa oružjem za Hrvatsku i BiH i gdje su završili milioni tadašnjih njemačkih maraka za oružje, postala je nova, stara afera u Sloveniji.

Francusko-hrvatski trgovac oružjem Marin Tomulić je u sinoćnjoj emisiji TV Slovenija iznio tvrdnju da se tada sreo sa Janšom i Bavčarem, odnosno da ih je vidio da su u vrijeme kada je bio tamo čekali u luci Kopar.

Tomulić tvrdi da su osim njega tada u Kopru bili prisutni i hrvatski general Ivan Čermak, zamjenik ministra odbrane Željko Tomljenović i Vladimir Zagorac.

"U Kopar smo došli nekoliko sati prije uplovljavanja broda", rekao je Tomulić i dodao da je Čermak bio veoma loše raspoložen, jer je "predsjednik (Hrvatske Franjo) Tuđman nezadovoljan zbog zahtejva Janše i Bavčara za mito od 250.000 dolara", koji su bili u Čermakovoj tašni.

U razgovoru za TV Slovenija Tomulić je potvrdio da je kod kupovine oružja za Hrvatsku uvijek postojao zahtjev za dodatni novac, što je Tuđmana "veoma boljelo", kao i da su današnji slabi odnosi dvije zemlje oko mnogih pitanja "u biti plod tog događaja, koji je mnogo pogodio Tuđmana."

Janša i Bavčar poriču svoje prisustvo u Kopru i da su za oružje dobili mito.

Frangež i Janša dogovorili mjesto suočavanja

Slovenački list "Dnevnik", međutim, u današnjem izdanju piše da je "iz dokumenata Obavještajno-bezbjednosne službe (OVS) vidljivo da razlika između prihoda od prodaje oružja Hrvatskoj, koje je u primopredajnom dokumentu naveo Janez Janša, i izračunate stvarne vrijednosti posla s obzirom na predajnice iz skladišta, iznosi oko pet miliona evra."

List još piše da se po navodima direktora OVS Marjana Miklavčića u knjizi Matjaža Frangeža iz 1997. godine "I šta nam možete!" cijene i koliccine oružja po kojima je Slovenija prodavala oružje Hrvatskoj ne podudaraju.

Vojni obavještajci su u svom izvještaju takođe posumnjali u istinitost navoda da je svo oružje plaćeno kompenzacionim poslovima.

Isplata je trebalo da se izvede kroz kompenzacije u vrijednosti od oko 22,9 miliona tadašnjih njemačkih maraka za naftu i drugu robu.

"Da svo oružje nije bilo plaćeno kompenzacionim poslovima potvrđuje i više prikupljenih informacija o tome da je oružje bilo plaćeno gotovinom", piše u izvještaju kriminalističke službe, navodi "Dnevnik".

Frangež je pozvao Janšu na javno suočavanje na mjestu i u vrijeme koje Janši odgovara, a Janša je predložio privredno-sportski centar "Stožice", dok vrijeme još nije određeno.