Goranov vijenac Rešickom

Poznati pjesnik Delimir Rešicki (1960) dobitnik je ovogodišnjeg Goranovog vijenca, dok je nagradu Goran za mlade pjesnike dobila Martina Vidaić (1986), prenosi Jutarnji list.

55 pregleda0 komentar(a)
23.02.2011. 17:32h

Laureat najuglednije hrvatske nagrade za pjesništvo jedan je od najistaknutijih pjesnika kvorumaške generacije, a prozu, književnu kritiku i eseje objavljuje od početka osamdesetih godina. Zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama savremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i u nekoliko internacionalnih antologija i pregleda evropske i svjetske poezije.

Živi u Osijeku, gdje radi kao urednik kulture u Glasu Slavonije, a za izdavačku kuću Fraktura uređuje pjesničku biblioteku Fraktali.

“Pjesništvo Delimira Rešickog za svoje polazište uzima davanje glasa onome što je u našoj službenoj kulturi obično nijemo, onome što nema glasa, što (se) ne glasa...

U okviru savremenog hrvatskog pjesništva, posebno onog koje nastaje unazad tridesetak godina, opus Delimira Rešickog po mnogo čemu zauzima mjesto razlike”, stoji u obrazloženju žirija u sastavu Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković.

O Goranu za mlade pjesnike odlučivali su, pak, Ana Brnardić, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar koji su izabrali rukopis “Tkiva” zadarske pjesnikinje Martine Vidaić.