COK je svakome dao pozitivno mišljenje

Zvanje vrhunskog dodijeljeno za 40 sportista, s tim, što mjesečnu nadoknadu iz budžeta Uprave prima njih 34. Preostalih šest kandidata počeće da ostvaruju pravo kada napune 40 godina

65 pregleda0 komentar(a)
COK, Foto: Luka Zeković
23.02.2011. 12:46h

Radi objektivnijeg i cjelovitijeg informisanja javnosti o načinima sticanja zvanja vrhunski sportista Crne Gore i po tom osnovu prava na doživotnu mjesečnu naknadu, predstavnici Uprave za mlade i sport juče su organizovali konferenciju za novinare, kojoj su prisustvovali Dragan Drobnjak, pomoćnik ministra prosvjete i nauke i pravni savjetnik u Upravi za mlade i sport, Dragan Ivanović.

- Do sada je zvanje vrhunskog dodijeljeno za 40 sportista, s tim, što mjesečnu nadoknadu iz budžeta Uprave prima njih 34. Preostalih šest kandidata počeće da ostvaruju pravo kada napune 40 godina, a ima još zahtjeva koji su u proceduri - informisao je Ivanović.

Da li zakonitim smatrate i rješenja o statusu vrhunskog sportiste izdate bez mišljenja Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), iako je precizno definisano i Zakonom i Uredbom o izmjenama i dopunama zakona o sportu, da je za status neophodno prethodno mišljenje COK -a?

- Tu se može prihvatiti kršenje procedure, do čega i jeste došlo u nekim slučajevima da je dat status vrhunskog sportiste, bez prethodno pribavljenog mišljenja nadležne Komisije COK-a?

Pa ako je za status vrhunskog sportiste i doživotnu mjesečnu nadoknadu neophodno pribaviti mišljenje COK -a, da li je prekršen Zakon?

- Mislim da nije prekršen Zakon o sportu - rekao je Ivanović i objasnio. - Zna se da u proceduri mora biti i mišljenje COK -a, ali COK bukvalno nikog nije odbio! Sada bi da skinu sa sebe odgovornost, i eto, neka Uprava donosi rješenje. Tačno je da smo propustili da zatražimo mišljenje u nekim slučajevima, ali ne svjesno ili da bismo zataškali nešto. Uostalom, osnov za donošenje tih rješenja bez mišljenja COK -a bio je status dodijeljen bivšem fudbaleru Danilu Karadžiću koji je dobio pozitivno mišljenje COK -a, pa zašto isti rezultat ne bi bio osnov i za isto priznanje drugim bivšim fudbalerima. Uostalom, dugo smo u Upravi vijećali oko zahtjeva Karadžića koji je donio potvrdu Fudbalskog saveza da je ostvario rezultat koji je ostvario, a to je titula amaterskog prvaka Evrope u fudbalu. Mi znamo da to nije Evropsko prvenstvo najjačih selekcija, ali Zakon kaže “seniorska titula u olimpijskom sportu”. Ukoliko Fudbalski savez kaže da je Brajan Nenezić ili Danilo Karadžić bio član reprezentacije koja je osvojila prvenstvo Evrope onaj koji je stavio pečat ili potpis je odgovaran. Mi ne provjeravamo to. Nama je rezultat osnov. To nije slučaj sa selekcijom koja je u Čileu postala prvak svijeta, jer se tu radilo o omladinskoj konkurenciji. U Upravi je održana usmena rasprava i na njoj je ustanovljeno da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti Karadžiću, dok za učesnike šampionata u Čileu nema zakonskog osnova za to.

Da li su na raspravi učestvovali i predstavnici Fudbalskog saveza?

- Ne - zaključio je Ivanović.

Tek, amaterima i drugoligaškim fudbalerima, Danilu Karadžiću, Brajanu Neneziću, Rajku Vujadinoviću i braći Momiru i Miomiru Bakraču za prethodni mjesec je iz budžeta Uprave za mlade i sport uplaćeno po 936 eura, odnosno dvije prosječne zarade iz prošle godine u Crnoj Gori.

- Svi zahtjevi su razmatrani, a statusi vrhunskog sportiste dodijeljeni u skladu sa Zakonom o sportu iz 2004. godine i Uredbi o izmjenama i dopunama iz 2007. Da smo savjesno radili posao potvrđuju i presude Upravnog suda po ovim pitanjima, pa je od 20 tužbi čak 11 u startu odbačeno, a šest presuda Vrhovnog suda potvrdila su naša rješenja. Ostali su slučajevi u toku pred Upravnim sudom. U pravu ste da je za ”sportske penzije” napravljen proceduralni propust, ali ne suštinski, jer su svi zahtjevi za sportske nadoknade išli na mišljenje COK -u, osim četiri-pet. I za sve poslate zahtjeve COK je dao pozitivno mišljenje, ali ta mišljenja ovaj organ ne obavezuju. Njihovo pravo je da daju pozitivno mišljenje, ali naše nije da kršimo zakon. Odbijali smo zahtjeve koji su imali i pozitivno mišljenje COK -a. Zbog “takvih” mišljenja , tadašnji ministar kulture, sporta i medija (Branislav Mićunović) je upriličio sastanak sa predstavnicima COK -a i skrenuo im pažnju na način izdavanja pozitivnih mišljenja i kriterijuma za davanje pozitivnog mišljenja. Stav COK -a bio je da “su kod nas svi međunarodni rezultati od značaja za Crnu Goru”. Slažem se da su medalje sa međunarodnih takmičenja značajne za Crnu Goru, ali koji je to nivo rezultata za pozitivno mišljenje u sticanju zvanja vrhunski sportista? Koji su to rezultati? To precizira Zakon, i to su medalje sa najvećih takmičenja iz olimpijskih, paraolimpijskih i sportova iz programa Mediteranskih igara. I na takav stav COK -a, što će nam više ovakva njihova mišljenja- zapitao se Drobnjak.

- Takvo razmišljanje dovelo je do stava kod Dragana Ivanovića da više i ne mora da šalje predmete za mišljenje COK -u, i po osnovu dokumentacije predložio je donošenje rješenja za fudbalere koji imaju isti rezultat kao i Karadžić koji je dobio pozitivno mišljenje COK -a. Ipak, stoji da je napravljen propust u proceduri. Što se tiče Karadžića, da smo odbili njegov zahtjev izgubili bismo na Upravnom sudu. Zakon je na njegovoj strani. U prvom tromjesečju očekujemo usvajanje teksta novog zakona koji precizno definiše dobijanje statusa vrhunski sportista, ali šta ćemo kada su se nekada igrala amaterska prvenstva Evrope, a i olimpijski pokret je favorizovao amaterizam. U sadašnjem Zakonu ne piše da li je titula osvojena u amaterskoj ili profesionalnoj konkurenciji, već samo medalja sa velikog takmičenja u olimpijskom sportu, što fudbal jeste. U našem Zakonu amatersko ili profesionalno ima jednak tretman - zaključio je Drobnjak.

Drobnjak: Imam impresivnu biografiju

Nakon opsežnog elaborata učinka sa mjesta pomoćnika sekretara u Sekretarijatu za sport od 1993. godine, a potom i pomoćnika ministra za pitanja sporta, Dragan Drobnjak je objasnio i napise o tome da će uskoro biti smijenjen sa čela Uprave za mlade i sport.

- To su sve same spekulacije. Ne mogu da budem smijenjen sa mjesta direktora Uprave za sport i mlade, jer to nikada nijesam bio. Moja funkcija je pomoćnik ministra prosvjete, a sistematizacijom ne postoji mjesto direktora Uprave. Uostalom, procedura je jasna - prvo se raspisuje konkurs, pa se postavlja! I ne zanima me obmanjivanje javnosti, kako je on, ili neka druga grupa bogom dana da obavlja posao povjeren meni. Imam impresivnu sportsku i profesionalnu biografiju koju sam zaokružio zvanjem doktora fizičke kulture, pa sam angažovan i na Fakultetu za sport u Nikšiću. I za sport se dosta izdvajalo svih ovih godina, a o tome svjedoči ogroman broj sportskih hala u crnogorskim gradovima, adaptacije fudbalskih terena, izgradnja sportskih poligona... Za ovu godinu budžetom je predviđeno 5,5 miliona eura raspoređenih u tri pozicije, projekte Uprave, projekte COK -a i Komisiji za raspodjelu sredstava od igara na sreću. Ako se tome dodaju izdvajanja lokalnih samouprava, prijatelja sporta i sponzora onda će crnogorski sport dobiti između 15 i 20 miliona na godišnjem nivou - kazao je Dragan Drobnjak.

Savezi su autonomni

Sportski savezi, njih 47 u registru Uprave za mlade i sport su autonomni u svom radu i državni organ se ne smije miješati u njiihov rad. Za zakonitost u radu Saveza i rješavanja sporova nadležan je Upravni sud. Sva nadležnost Uprave je upis Saveza u registar. Ili, da objasnim na primjeru spora u Džudo savezu - Uprava je odbila da upiše u registar da je predstavnik crnogorskog džudoa Saša Kosović, jer Skupština saveza koja ga je izabrala nije održana u skladu sa aktima Statuta DžSCG. Uprava je upisala Radovana Grbovića za predstavnika DžSCG jer je Skupština koja je njega izglasala za predsjednika održana u skladu sa Statutom. Upravni sud je poništio to iz razloga jer smo u proceduri ispustili usmenu raspravu na što nas obavezuje Zakon o upravnom postupku. To iz razloga da se stanje u džudou što prije riješi. Održali smo raspravu sa predstavnicima obje struje, Upravni sud je odbacio zahtjev Kosovića i Grbović je upisan kao legitimni predstavnik ovog sporta koji bilježi dobre rezultate. U automobilizmu su bili mnogo teži problemi, koji su konačno riješeni. E, tu će biti najveći dobitak usvajanje novog zakona, jer on predviđa u sistematizaciji Ministarstva posao inspektora za sport. On će kontrolisati da li se u savezima radi u skladu sa važećim aktima i smatram da će u naredne dvije godine inspektor imati pune ruke posla - kazao je Drobnjak.