Šahovski velemajstor Gligorić predstavio svoj muzički CD

Najstariji šahovski velemajstor na svijetu i najbolji srpski šahista svih vremena Svetozar Gligorić (88), danas se prvi put predstavio kao kompozitor na svom prvom kompakt disku koji je nazvao "Kako sam preživio 20.vek".

132 pregleda0 komentar(a)
Svetozar Gligorić, Foto: D. Bosnić
22.02.2011. 15:59h

Sastavni dio ovog autorskog izdanja, CD-a na kome je 12 kompozicija različitih muzičkih pravaca, jeste i Gligorićeva biografija, kako je rekao "novotarija" u kojoj je objasnio kako je počeo da se bavi muzikom i dao komentar svakoj kompoziciji iz albuma, prenosi Tanjug.

Brojnim novinarima Gligorić je ispričao da je čitav radni vijek bio zaokupljen novinarstvom i publicistikom kao profesijom, aktivnošću velemajstora u šahu na brojnim takmičenjima svjetskog ranga sve do prije osam godina kada je počeo da uči muziku.

"Moja prva ljubav u djetinjstvu, od treće godine bila je muzika, mnogo ranije nego sam naučio da pišem ili igram šah. Duboka sklonost ka muzici ograničila se na česta slušanja i snimanja muzike tako da sada imam pravu muzejsku kolekciju od više stotina audio i video-snimaka sa radija i televizije, sve do prije nekoliko godina kada sam odlučio da upoznam muzičku teoriju i naučim da sviram klavir", ispričao je Gligorić.

Prvak Jugoslavije 11 puta, osvajač 12 medalja na Olimpijadama i 10 na prvenstvima Evrope, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka najbolji šahista van Sovjetskog Saveza, uspješan novinar u NIN-u, Borbi i Radio Beogradu, muzikom je počeo da se bavi u 81. godini.