Gadafijevi sinovi svađaju se zbog novca

Sukob je eskalirao između Saifa al-Islama i Mutasima, glavnih pretendenata na prijesto.

90 pregleda0 komentar(a)
saif el gadafi, Foto: Thewashingtonnote.com
22.02.2011. 14:00h

Sinovi libijskog vođe Moamera Gadafija sukobljeni su oko ekonomskih interesa u tolikoj meri da bi mogli da ugroze ostanak porodice na vlasti nakon odlaska sa scene njihovog oca, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz marta 2009. u kojoj se kao izvor spominje i srpski ambasador. U depeši koju je objavio Vikiliks detaljno se opisuju loši međusobni odnosi između Saifa al-Islama, Gadafijovog sina koji je najviše istaknut u javnosti i smatra se njegovim nasjlednikom, s jedne strane i s druge strane sinova Mutasima, Hanibala, Saadija, ćerke Aiše, ali i majke.

U depeši se navodi da su saradnici Saifa al-Islama hapšeni i zastrašivani, dok je drugi sin Mutasim pokušavao da zaokruži svoju ulogu u nabavkama vojne opreme što ukazuje na veliku neslogu među Gadafijevom djecom.

Ko će naslijediti tatu?

Rivalstvo među Gadafijevom djecom moglo bi igrati veliku, ako ne i presudnu ulogu, u tome da li će porodica moći da zadrži vlast nakon odlaska Muamera Gadafija sa političke scene, navodi se u depeši američkog ambasadora u Tripoliju. U depeši se navodi da brojne glasine o lošem zdravlju Muamera Gadafija podstiču pitanja ko će ga naslijediti, posebno zato što Libija nema ustav i time pravni mehanizam koji bi regulisao tu oblast. Sukob je eskalirao između Saifa al-Islama, za kojeg se smatra da ima najveće šanse da naslijedi oca i Mutasima za kojeg se takođe vjeruje da bi mogao da bude nasljednik, posebno nakon što je imenovan za savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Mutasim nije baš bistar U opširnoj depeši ambasador SAD je naveo i da mu je srpski ambasador ispričao kako je Mutasim predsjedniku komiteta za odbranu predložio više ugovora za nabavku oružja, opreme i obuku, ali da je ovaj to odbio. Poslije je Muamer Gadafi, kako je tvrdi predstavnik Srbije, sazvao posebnu sjednicu komiteta za odbranu na kojoj je odlučeno da Mutasim vodi nabavke ne-vojne bezbednosne opreme, dok je odlučeno i da mlađi brat Hamis ima veću ulogu u vojnim nabavkama. Mutasim, koga je predstavnik Srbije opisao kao "krvavog čovjeka" i "ne strašno bistrog", vjerovao je da je Saif al-Islam stajao iza ovoga u nastojanju da ga potisne iz vojnih nabavki, što je pogoršalo njihove odnose.