Odbor razmatra izmjene i dopune Zakona o ANB-u

Direktor ANB-a je odbacio navode da su mobilni operateri u Crnoj Gori na stalnoj vezi sa ANB.

0 komentar(a)
ANB, Foto: Luka Zeković
22.02.2011. 08:52h

Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće izmjene i dopune Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), kojima je predviđano da će tajna služba, osim prisluškivanja i praćenja sumnjivih osoba, imati pravo da nadzire i unutrašnjost objekata u kojima borave, javlja MINA. To znači da će službenici ANB, ukoliko predložene izmjene Zakona budu usvojene, moći da prikupljaju dokaze i postavljanjem skrivenih kamera u sumnjive stanove.

Operatori elektronskih komunikacija i poštanski operatori obavezuju se da omoguće službenicima ANB pristup povjerljivim podacima
Predloženim izmjenama predviđa se da službenicima ANB-a na usluzi budu i poštanski operatori i službenici u državnim institucijama. Izmjenama zakona službenicima Agencije se odobrava da nadziru objekte, a odobrenje mogu dobiti od predsjednika Vrhovnog suda ili sudije koji ga mijenja. Operatori elektronskih komunikacija i poštanski operatori obavezuju se da omoguće službenicima ANB pristup povjerljivim podacima. Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ranije je, većinom glasova, ocijenio da je Predlog izmjena Zakona o ANB u skladu sa Ustavom i predložio parlamentu njegovo usvajanje. Direktor ANB Vladan Joković kazao je tada da služba na čijem je čelu poštuju stroga pravila i nema nikakvih zloupotreba u sprovođenju mjera tajnog nadzora. On je, na sjednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, rekao da nema nikakvih zlupotreba u radu ANB, jer je precizno definisan način korišćenja mjera tajnog nadzora.

Nisu na vezi sa mobilnim operaterima “Odgovorno tvrdim da u radu ANB-a nema zlupotreba, odnosno sive zone. Naš interes je zakonito postupanje“, kazao je Joković.

“Možete biti potpuno relaksirani. Nije mi poznato da se kompletni podaci operatera dostavljaju ANB-u"
On je odbacio navode da su mobilni operateri u Crnoj Gori na stalnoj vezi sa ANB. “Možete biti potpuno relaksirani. Nije mi poznato da se kompletni podaci operatera dostavljaju ANB-u, niti je to tehnički moguće“, kazao je Joković. Joković je rekao da je cilj izmjena dio ukupnih napora na izgradnji moderne i visokoprofesionalne ANB.