Bogdanović se još ne izjašnjava o zatjevu CPC

Gradonačelnik potvrdio je “Vijestima” da će se o zatjevu izjasniti tek kada se u potunosti upozna sa onim što piše u obraćanju CPC-a .

0 komentar(a)
cetinjski manastir, Foto: Boris Pejović
21.02.2011. 21:17h

Crnogorska pravoslavna crkva zatražila je i formalno od Skupštine prijestonice Cetinja “da joj omogući korišćenje Cetinjskog manastira”.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, potvrdio je “Vijestima” da je zahtjev stigao u njegovu službu, ali da će se o njemu izjasniti tek kada se u potunosti upozna sa onim što piše u obraćanju CPC-a .

Inače zahtjev je u ime crnogorske crkve, predao njen zastupnik Stevo Vučinić, koji je naveo da se Bogdanoviću obratio kao predsjedniku svih građana Prijestonice, te „da vjeruje u njega i u božansku pravdu, da će im izaći u susret i pravedno i povoljno riješiti njihov zahtjev“.

Žele sjedište poglavara u manastiru

U obrazloženju zahtjeva upućenog Bogdanoviću, u CPC navode da je Cetinjski manastir u vlasništvu grada Cetinja i da je listom nepokretnosti Katastarske opštine Cetinje posvećen presvetoj Bogorodici, te da je pogrešno upisan kao manastir Svetoga Petra.

Mitropolija crnogorsko primorska je “Vijestima” saopštila da ne žele da komentarišu incijative koje podnosi „Dedeić sa saradnicima“

CPC traži da joj se omogući da Cetinjski manastir koristi na isti način na koji to radi i Mitropolija crnogorsko-primorska, kao „ posljednji ostatak stranih okupacionih trupa iz 1918. godine".

Iz CPC podsjećaju da imaju tri episkopa i 15 svještenika, te da bi u manastiru bilo sjedište poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, Svetog sinoda, sekretara njegove svetosti, službenih lica crkvene Vlade i nekoliko monaha koji bi brinuli o manastiru.

Stevo Vučinić je rekao da bi CPC sve poslove u vezi manastira i njegovih imanja obavljao saglasno pozitivnim zakonskim propisima i bio spreman da o njima narodu javno polaže račune.

Mitropolija crnogorsko primorska je “Vijestima” saopštila da ne žele da komentarišu incijative koje podnosi „Dedeić sa saradnicima“.

“Ukoliko opštinske vlasti kažu nešto relevantno povodom toga, onda ćemo dati komenatar”, kazao je sveštenik Mitroplije Crnogorsko primorske Gojko Perović.