Aktuelni rektor Univerziteta nema protivnika na predstojećim izborima

Izborna komisija ranije je saopštila da je rok za predlaganje kandidata za rektora počeo 31. januara i da će trajati do 21. februara.

87 pregleda0 komentar(a)
predrag miranovic, Foto: Boris Pejović
21.02.2011. 17:08h

Aktuelni rektor Predrag Miranović neće imati protivnika na predstojećim izborima za prvog čovjeka Univerziteta Crne Gore (UCG).

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da do isteka roka za predlaganje kandidata nije predložen niko sem Miranovića, pa je izvjesno da će skorašnji izbori predstavljati samo formalnost i da će aktuelnom rektoru biti povjeren još jedan mandat.

Miranovića je, u skladu sa propisima, predložilo više fakulteta UCG.

Izborna komisija ranije je saopštila da je rok za predlaganje kandidata za rektora počeo 31. januara i da će trajati do 21. februara.

“Prema odluci Izborne komisije, a saglasno odredbama Pravilnika o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG, koji se primjenjuje i na dekane, ovlašćeni predlagači mogu biti vijeća univerzitetske jedinice ili najmanje petina članova Senata.

Oni su dužni da dostave predlog u formi odluke, uz pisano obrazloženje i izjavu predloženog kandidata o prihvatanju kandidature. Upravni odbor Univerziteta je krajem decembra donio odluku o raspisivanju izbora za rektora, jer Predragu Miranoviću mandat ističe u maju”, saopštila je Izborna komisija 30. januara.

Izborna komisija će utvrditi predlog liste kandidata i o tome, istoga dana, obavijestiti ovlašćene predlagače i dostaviti izvještaj Senatu.

Predlagač može podnijeti prigovor Senatu, u roku od tri dana od dana prijema obavještenja Izborne komisije, ali to nije realno očekivati s obzirom da je Miranović jedini kandidat.

Miranović je za rektora UCG izabran 2008. godine, a na toj funkciji naslijedio je Ljubišu Stankovića, aktuelnog ambasadora u Velikoj Britaniji.