Holandija zabranjuje marihuanu turistima

Uskoro će u Holandiji za pušenje marihuane vjerovatno biti neophodna članska karta nekog kofišopa – to praktično znači da turisti više neće moći da uživaju u lakim drogama u Amsterdamu i drugim gradovima.

389 pregleda0 komentar(a)
19.02.2011. 16:32h

Njemački carinici su gotovo neprekidno na granici sa Holandijom zbog krijumčarenja droge. Svakog mjeseca zaplijene kilograme i kilograme marihuane od krijumčara i dilera, ali nađe se poneki gram i kod takozvanih narkoturista, uglavnom mlađih ljudi, koji Holandiju posjećuju isključivo zbog široko liberalnih zakona o kozumaciji lakih droga.

Svi dolaze iz Amsterdama, koji je Meka narko turizma. U gradu je više od 200 kofišopova u kojima se puši marihuana, postoji muzej hašiša, čak i koledž marihuane. Sve su to ponude za one koji u grad dolaze samo iz jednog razloga – zbog marihuane.

„Moj san je bio da dođem u Amsterdam i pušim travu, jer je to u Francuskoj zabranjeno“, kaže jedan Parižanin. „Stigao sam prije dva sata, ovo je moj prvi džoint i zaista je nešto specijalno“, Izjavljuje njegov drug u razgovaor sa reporterom DV-a u jednom od kofišopova.

Lale umjesto marihuane

Poslanik hrišćanskih demokrata Koskun Koruz čija se partija zalaže za zakon kojim bi se strancima zabranilo da posećuju kofišopove, smatra da turisti koji dolaze zbog droge samo navlače kriminalce. „Holandija je nešto kao evropska marihuana-zemlja, marihuana koja se puši uglavnom se i gaji ovdje. To me zabrinjava i smatram da nije dobro. Želim da živim u zemlji čiji su simboli lale, mlijeko i sir.“

Drugačije mišljenje ima psihijatar Frederik Polak. On puši marihuanu i živi u Amsterdamu. Za njega je Holandija simbol tolerancije.

„Moguće je pokušati zabraniti pušenje marihuane, ali to samo pogoršava situaciju. I u drugim temljama bi mogli stvari da riješe kao kod nas u Holandiji. Ovdje nemamo problema sa pretjeranim uživanjem droge.“

Procvjetaće ilegalno tržište

Većina mušterija u amsterdamskim kofišopovima su stranci. U kofišopovima ih upućuju koliko je jaka koja trava. Vlasnici strahuju da će ostati bez posla ako se strancima zabrane posjete, ali ne samo zbog toga.

„Tada ćemo biti kao Amerika u dvadesetim godinama, u vrijeme prohibicije kada je bio zabranjen alkohol. Pojaviće se crno tržište. Biće mnogo ljudi koji će na tome na crno zarađivati. Ne mislim da je to dobro, to bi bilo na uštrb bezbjednosti“, kaže Mark Jakobs, vlasnik jednog kofi-šopa.

Amsterdam i drugi gradovi će imati mnogo manje turista

Stranci bi trebalo da nestanu iz kofišopova za nekoliko nedjelja. Turisti će onda biti prepušteni sumnjivim uličnim dilerima. A vlasnici kofišopova suočiće se sa bankrotstvom. „Tada ću morati da otvorim običan kafe“, kaže Jakobs.

Preko granice će se i dalje švercovati, možda će potrošnja i porasti.

Galerija