7. po redu manifestacija "Bokeška maslina"

Održana je i godišnja skupština bokeljskih maslinara kao i okrugli sto na temu obnove i razvoja maslinarstva u Crnoj Gori.

0 komentar(a)
tarzan milošević, Foto: Željko Komnenović
19.02.2011. 14:29h

Maslinarsko društvo Boka je u Tivtu organizovalo sedmu po redu manifestaciju „Bokeška maslina“.

Susreti maslinara počeli su rezidbom u Gornjoj Lastvi, a na Trgu magnolija je priređena prodajna izložba sa preko četrdeset izlagača.

„Bokešku maslinu“ otvorio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević, koji je naglasio da su ambicije Ministarstva da pruži punu podršku razvoju poljoprivrede.

„Nastavićemo sa revitalizacijom i podizanjem novih maslinjaka.

Na sastanku sa predsjednikom opštine, Miodragom Draganom Kankarašem i rukovodstvom Maslinarskog društva dogovoreno je da do kraja ove godine izgradimo staklenik u kome ćemo imati rasad za 20 hiljada maslina, vrijedan 80 hiljada eura, što će doprinijeti da sačuvamo našu autohtonu maslinu.

Kroz razvoj maslinarstva podižemo ukupan razvoj poljoprivrede, pa tako i standard građana“, rekao je Milošević.

Održana je i godišnja skupština bokeljskih maslinara kao i okrugli sto na temu obnove i razvoja maslinarstva u Crnoj Gori a dr Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita upoznao je maslinare sa iskustvima njihovih hrvatskih kolega.

Na manifestaciji posjetioci mogu da konzumiraju i kupe mnoštvo proizvoda od masline, ali i poljoprivredne proizvode bazirane na ekološkoj osnovi.

Samom otvaranju prethodio je zabavni program u kome su učestvovali folkloraši „Boke, mažoretke „Bellissime“, Gradska muzika i pjevačko udruženje tivatskih penzionera „Vazda mladi“.