Petrović: Urava nije običan klub, moramo da budemo u vrhu

Još kada sam prije nekoliko godina odlučio da se posvetim trenerskom poslu, rekao sam da mi je želja da se jednog dana vratim u Japan - kaže Petrović za “Vijesti”.

0 komentar(a)
19.02.2011. 08:28h

Nakon pola sezone provedene u Vest Hemu, gdje je asistirao Avramu Grantu i osjetio glamur Premijer lige, Željko Petrović je sredinom januara krenuo u svoj treći samostalni trenerski zadatak u karijeri: poslije portugalske Boaviste i holandskog RKC-a, preuzeo je najveći japanski klub, Uravu Reds iz Tokija.

Petrović je u Uravi već proveo tri sezone kao igrač (1997 - 2000) i zbog toga se, kako kaže, u Japanu osjeća kao kod kuće.

- Još kada sam prije nekoliko godina odlučio da se posvetim trenerskom poslu, rekao sam da mi je želja da se jednog dana vratim u Japan. Želja mi se očigledno ispunila i mnogo prije nego što sam očekivao - kaže Petrović za “Vijesti” u telefonskom razgovoru iz Japana.

Petroviću je predat u ruke najveći japanski i jedan od najvećih klubova u Aziji. Popularni “redsi” (Uravu zovu i azijski Mančester junajted), iza kojih stoji moćna korporacija “Micubiši”, prosječno imaju 50 hiljada navijača na utakmicama koje igraju na svom terenu, na velelepnoj areni u Saitami.

Petrović je, međutim, zatekao depresivno stanje u klubu. Ekipa je pretprošle sezone bila osma, a prošle tek deseta, što je ispod svih kriterijuma za klub takve veličine. I prvi Petrovićev zadak je da oporavi posrnulog giganta.

- Prvo moramo da vratimo samopouzdanje, jer su igrači i svi u klubu bili jako utučeni i pod stresom zbog prošlogodišnjeg plasmana, a počeli su da se osipaju i navijači. Mislim da se klima oko kluba sada značajno popravila, na treninge dolazi između hiljadu i dvije ljudi, a sve utakmice sa priprema se direktno prenose na televiziji. Urava nije “običan” klub u Japanu i zbog toga je vrlo važno da se vrati tamo gdje objektivno pripada. Na pravom smo putu - kaže Petrović.

Cilj mu, kako kaže, nije da bude sedmi ili osmi na tabeli, već da se plasira u Ligu šampiona.

- Neću da se foliram, da budem sedmi i da izađem pred novinare i kažem da sam napravio bolji uspjeh nego moj prethodnik prošle sezone. Urava reds jednostavno mora da bude među najboljima. Šampioni ili ne, ali moramo da se borimo za visok plasman i da budemo u vrhu tabele - napominje Petrović.

Prošlo je oko 30 dana priprema, a do početka prvenstva, u kojem titulu brani Nagoja, ostalo je 15 dana. Crnogorski trener kaže da igrači polako prihvataju njegove metode rada.

- Oslabljeni smo zbog odlazaka dvojice reprezentativaca, Abe je prešao u Lester, a Hosgai u Bajer Leverkuzen. Vjerujem, ipak, da ćemo i bez njih ostvariti značajno bolji rezultat nego prošle sezone, posebno zbog toga što u ekipi i dalje imam igrače koji znaju da igraju fudbal.

Petrović otkriva i taktičke finese:

- Igrači već shvataju šta želim od njih, kako da se pomjeraju u odbrani, a kako u sredini terena. Imam brza krila i želim da lopta što prije dolazi do njih kako bi što češće bili u situaciji jedan na jedan. Na pripremama nam je veliki problem realizacija, ali se nadam da će se i to popraviti - ističe Petrović.

Igrači se zasada ponašaju - tipično japanski.

- Velika je razlika između japanskih i evropskih fudbalera. Japanci su prije svega izvršioci, oni će bez riječi uraditi sve što im kažete, pa makar to bilo i mimo svake logike. Samo ćute, rade i slušaju, a to mi pomalo i smeta. Tražim od njih da neko podigne glas, da kaže šta misli, šta mu smeta, da napravi tenziju. Ali, takvi su Japanci, oni se drže između sebe i niko neće da kaže nešto za saigrača, jer misli da je to loše - utisak je Petrovića.

Za uspjeh će biti potrebno malo sreće, ali i znanja i ostalih fudbalskih detalja, smatra nekadašnji fudbaler Budućnosti, Dinama, Sevilje i PSV Ajndhovena.

- Ekipa je prošle sezone izgubila čak 12 bodova u sudijskoj nadoknadi, što je zabrinjavajuće. Radim na tome da igrači budu malo više “namazani”, da ako treba ispucaju loptu i izvan stadiona, samo ako će to pomoći da se dođe do rezultata. Vjerujem da smo na pravom putu i ako nastavimo ovako, ubijeđen sam da će rezultat za 50 ili 60 odsto biti bolji nego prošle sezone.

Petrović, za kraj, otkriva šta znači uspjeh u Uravi reds.

- U Japanu, kada je Urava prvak, u novinama izađe pet strana o tome. Kada je neko drugi prvak, izađe samo jedna strana. Klub je nevjerovatno popularan, ali to je breme koje moramo da nosimo.

Kažnjavam ko dođe na slobodan dan

Petrović opisuje entuzijazam u klubu koji je blisko povezan sa radnim navikama u Japanu. - Japanci su navikli da imaju samo dva do tri slobodna dana godišnje, što je nespojivo sa fudbalom, jer je uz naporan rad potreban i odmor. Nekoliko se puta desilo da ekipi dam slobodan dan, a da se na stadionu pojave fizioterapeuti, pomoćni treneri... Onda sam uveo kazne za svakog ko se na slobodan dan pojavi u klubu - kaže Petrović, koga radne navike Japanaca mnogo raduju. - Milina je raditi u Japanu i sa Japancima.

I da mi sjutra daju otkaz, ne bih se ljutio

Petrović je od 1997. do 2000. godine nosio dres Urave reds, kaže da je to klub za koji je emotivno vezan. - Više bih volio da sa Uravom osvojim titulu u Japanu, nego Ligu šampiona sa nekim evropskim klubom. Šalu na stranu, ali takav uspjeh sa Uravom, ove ili neke druge sezone, bio bi fantastičan uspjeh i vrhunac moje trenerske karijere. Petrović je fasciniran odnosom čelnika Urave reds prema njemu. - Tako su me dočekali i tako se ophode prema meni da ne bih mogao da se naljutim i da mi sjutra daju otkaz - ističe crnogorski trener.