Muškarci više brbljaju od žena

Kada se radi o najobičnijem čavrljanju s prijateljima, muškarci upotrebljavaju puno više riječi

0 komentar(a)
muškarci, Foto: Www.shutterstock.com
18.02.2011. 11:38h

Možda će mnogi biti iznenađeni tom tvrdnjom, ali sve su prilike da su muškarci brbljiviji od žena: na pitanje koji je pol skloniji čavrljanju i ćaskanju, istraživači daju direktan odgovor - momci imaju neumornije jezike.

Iako se služe većim obimom riječi, pripadnici jačeg pola nisu toliko uspješni u izražavanju, tvrde istraživači, piše Daily Mail.

Pokazalo se da su, dok govore o ozbiljnim stvarima, poput trenutnog stanja u politici i svijetu i muškarci i žene na istim talasnim dužinama što se upotrebe jezika tiče.

Ali, kada se radi o najobičnijem čavrljanju s prijateljima, muškarci upotrebljavaju puno više riječi.

Ujedno, prenosi metro-portal.hr, ne uspijevaju tako dobro da se izraze kao žene upravo zbog toga što njihove riječi manje variraju.

Isto tako, muškarci imaju puno više problema prilikom davanja komplimenata, navodi se u rezultatima istraživanja sprovedenog za osiguravajuću kuću Šejla's Vils.

Oni često upotrebljavaju iste riječi i prenose identičnu poruku i to na gotovo ritualan način uz sasvim suvišne verbalne primjese.

"Razlika između mita o ženskim brbljivicama i stvarnosti je zapanjujuća. Muškarci su ti koji će puno više pričati zbog samog pričanja", kazao je profesor Džefri Beti sa odsijeka za psihologiju mančesterskog Univerziteta.

Beti je analizirao 56 prethodnih istraživanja o komunikaciji između žena i muškaraca i zaključio da čak 24 pokazuju kako muškarci govore više od žena odnosno, da dnevno upotrebljavaju više riječi.

Samo dva su sugerisala da su žene razgovorljivije.