Uklonite salo sa stomaka

Nagomilavanju sala na stomaku doprinose mnogi faktori: posao, stres,zabava uz tv , kompjuter, kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

456 pregleda0 komentar(a)
stomak, Foto: Www.shutterstock.com
17.02.2011. 08:15h

Sve su prilike da većina vjeruje kako uglavnom žene drže dijete, međutim, odgovor na pitanje kako skinuti salo sa stomaka, uglavnom traže - muškarci.

Pa čak i oni koji imaju normalnu težinu imaju salo na stomaku.

Nagomilavanju sala na stomaku doprinose mnogi faktori: posao, stres,zabava uz tv , kompjuter, kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

Salo na stomaku je veoma "uporan" tip masti i veoma teško ga je skinuti, tako da su neophodne vježbe i dijeta.

Povratak elastičnosti zapuštenih trbušnih mišića i njihovo jačanje bi trebalo da bude prvi korak na dugom putu.

Proces skidanja sala sa stomaka ne može biti brz, zato treba biti strpljiv i imati volju jer trud će se svakako isplatiti i u estetskom i u zdravstvenom pogledu.

Žene koje salo na stomaku dobijaju uglavnom posle porođaja takođe moraju da kombinuju dijetu i vježbe kako bi se otarasile sala sa stomaka.

Međutim, zdrava ishrana i dijeta su važniji od vježbi za skidanje sala sa stomaka.

Ako unosite velike količine nezdravih kalorija nećete moći skoro nikada da ih sagorite u tolikoj mjeri da organizam bude prinuđen da se osloni na rezervne masti akumulirane na stomaku kako bi obezbijedio potrebnu energiju.

Upravo je to potrebno kako bi topljenje sala otpočelo.

Svakodnevni nedostatak kalorija zbog dijetalne ishrane i vježbe koje zahtijevaju veću potrošnju kalorija prinudiće tijelo da svakodnevno troši dio rezervi koje su akumulirane u vidu sala na stomaku.

Dijeta koja može da vam pomogne u skidanju sala sa stomaka

Doručak

Žitarice: kuvana pšenica,ovsene ili kukuruzne pahuljice,musli sa malo mlijeka.

Birajte sami šta ćete kog dana jesti, s tim što obrok ne smije da bude obilan.

Doručak nikako ne smijete preskakati.

Doručak treba da bude rano ujutru kako večera ne bi bila kasno.

Užina:

Jabuka,pomorandža,grejpfrut...

Užina je važna jer treba da umanji apetit do ručka. Ujedno, veći broj malih obroka više puta dnevno ubrzava metabolizam.

Ručak:

Tri pečena krompira ili pire,/ pirinač,/ šampinjoni,/ pasulj, /grašak, /soja,/nemasni sir. Jogurt,/ pavlaka,/ salata i parče integralnog hljeba.

Ručak ne smije da bude obilan.

Užina:

Voće

Večera:

Pečeno ili kuvano meso 200 do 300 g riba,/ piletina bez kože,/ ćuretina,/ teletina,/ jagnjetina,/ jaretina. Salata i parče integralnog hljeba.

Bijeli hljeb u velikim količinama, posebno uveče, ima veliki uticaj na stvaranje sala na stomaku. Zato ga obavezno izbjegavajte

Svinjsko meso, sve mesne prerađevine (suhomesnato i sl.) su zabranjene (bez obzira na vrstu mesa), kao i sve vrste džigerice.

Večera obavezno mora biti tri sata prije spavanja.

Zabranjeno (i posle dijete): sve vrste slatkiša , grickalica, gaziranih i zašećerenih voćnih sokova.

Voće i povrće se ovom dijetom konzumira u dovoljnim količinama, ali zbog vježbanja nije loše uzimati i vitaminsko-mineralne preparate.

Napomena: uz ovu dijetu obavezno radite vježbe.