Vuk sišao u Dinošu i zaklao ovce Osmana Ljuljanovića

"Helikopteri se moraju udaljiti iz ovog kraja. Ovo je apel od nas stočara Dinoše, Boru Vučiniću da ne uznemirava sa letjelicama pošteni narod ovog kraja" naveo je Ljuljanović.

215 pregleda0 komentar(a)
15.02.2011. 15:11h

Mještaninu Mjesne zajednice Dinoša, Osmanu Ljuljanoviću u noći između ponedjeljka i utorka vuk je napao tor od 60-ak ovaca i zaklao ovna, rasporio ovcu, a jagnje odnio.

Ovo je prvi put da je vuk zašao tako duboko u Dinošu rekao je Osman Ljuljanović, koji je u ranim jutarnjim časovima zatekao uznemirene ovce i krvav prizor u toru.

"Kad sam ustao, negdje oko šest časova zatekao sam zaklane ovce. Jagnjeta nema nigdje vuk ga je odnio. Prije dva mjeseca je vjerovatno isti vuk zaklao tri ovce u naselju Milješ. Sumnjamo da je vuk ušao kroz obližnju žicu po tragovima koje je ostavio, prikalao je ovna, a ovcu je na nekih desetak metara od ovna potpuno rasporio" naveo je Ljuljanović, dodajući da su prije dva mjeseca viđena tri vuka od kojih su mještani Dinoše uspjeli ubiti dva.

"Prije dva mjeseca tri vuka su viđena između Omer Božovića i Dinoše, tada je padao snijeg, jednog vuka je ubio komšija Farudin Dukaj, dok je drugog ranio Amir Bećović, kojeg smo poslije par dana našli nekih nekoliko stotina metara od mjesta na kom je pucano" istakao je Ljuljanović.

Ne pomažu ni ovčarski psi

Komšija Prentaš Paljušaj je rekao gazdi imanja na kojem su ovce zaklane da se to vjerovatno dogodilo između jedanog i tri časa poslije ponoći.

"Pozvao sam komšiju Paljušaja koji je najpoznatiji stočar iz našeg kraja, da pogleda šta se desilo sa ovcama, koji je rekao da nema sumnje da je ovaj pokolj bio djelo vuka, po načinu na koji su ovce zaklane" kazao je Ljuljanović.

"Počeo sam držati karave i ovce do utorka sam imao 67 ovaca i oko 20-ak jagnjadi, imam i četiri krave. Od stoke hranim porodicu, ali vukovi i helikopteri ne daju mira" rekao je Ljumović.
Na imanju su dva ovčarska psa koji nisu mogli spriječiti vuka da uđe u tor, jer su bili vezani. Suljo Ljuljanović je rekao da je ovo prvi put da se vuk spusti ovako blizu grada.

"Nikad u ovom mjestu vuk nije jeo ovce i nije se događalo da se spusti u naselje i napadne ovce, ali za sve postoji prvi put" kaže Suljo Ljuljanović.

Osman Ljuljanović je kako kaže, 20 godina radio u gradskom saobraćaju, nakon što je napustio firmu počeo se baviti stočarstvom jer nije mogao naći drugi posao.

"Bog mi je dao četvoro djece, četiri đaka, morao sam da počnem sa bavljenjem stočarstvom. Počeo sam držati karave i ovce do utorka sam imao 67 ovaca i oko 20-ak jagnjadi, imam i četiri krave. Od stoke hranim porodicu, ali vukovi i helikopteri ne daju mira" rekao je Ljuljanović, dodajući da je hrana koju prave zdrava.

"Hranimo zdravom hranom mnoga naselja Malesiju, Kuče, Zagarač, Cetinje..." istakao je Ljuljanović.

On se zahvalio Batu Huseinu Đokaju koji je puno pomogao njegovoj porodici kad su se počeli baviti stočarstvom.

Dvije ovce pobacile zbog helikoptera

Helikopteri koji dosta često prolaze preko obližnjih livada uzrokuju stres kod ovaca koje tu pasu, kaže Osman Ljuljanović.

"Toliko se nisko spuste da su dvije ovce imale pobačaj od stresa, jer su se prepale helikoptera. Volio bi da ovo vidi ministar odbrane Boro Vučinić, da kaže je li to normalno. Jednom sam mahao rukama kad su se nisko spustili sa hilikopterima da idu dalje od tog mjesta ali nije ništa uspjelo i dalje prolaze preko livada" rekao je Ljuljanović, ističući da se mora nešto mijenjati jer ovce ne mogu da trpe i stvara se velika šteta.

"Helikopteri se moraju udaljiti iz ovog kraja. Ovo je apel od nas stočara Dinoše, Boru Vučiniću da ne uznemirava sa letjelicama pošteni narod ovog kraja" naveo je Ljuljanović.

Pelin i kozje mlijeko za zdravlje

Imanja u Dinoši su bogata ljekovitim i zdravim proizvodima. Pelin, nar i mljijeko su veoma zdravi kaže Ljuljanović.

"Pelin što znaju jesti ovce ovog područja i mljijeko što piju naša djeca nije isto kao mlijeko u prahu i ono gdje je stoka zatvorena. Ovce i koze znaju jesti i šipak, sve se to koristi za liječenje od raznih bolesti" naveo je Ljuljanović, dodajući da stočari imaju probleme zbog visokih cijena.

"Mlijeko prodajemo mljekarama po 30 centi, a stočna hrana je sve skuplja" objašnjava Ljuljanović, dodajući da bi ministar poljoprivrede Tarzan Milošević morao obratiti više pažnju na stočare Dinoše i mogao bi im pomoći.

Galerija