Premijer smjenjuje Dinkića, Dinkić prihvatio odluku

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrješenje potpredsjednika Vlade Mlađana Dinkića, a vicepremijer i ministar ekonomije saopštio da prihvata Cvetkovićevu odluku.

60 pregleda0 komentar(a)
14.02.2011. 21:39h

Srpski premijer Mirko Cvetković pokrenuo jepostupak za razrješenje njegovog zamjenika i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, nakon nedjelja sporenja oko investicionog projekta i tempa reformi.

"Obavijestio sam juče predsjednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamijene oni koji ruše njeno jedinstvo", rekao je Cvetković.

Nakon što su se odmah u javnosti pojavile spekulacija da li ovaj potez znači raspad vladajuće koalicije Dinkić je sinoć rekao da prihvata odluku premijera da izađe iz vlade i dodao da njegova stranka G17 Plus ostaje u vladi Srbije i da će raditi najbolje što može u resorima koje je zadužila, prenijela je Beta.

„Ne želimo da budemo oni koji su srušili vladu“, kazao je Dinkić. „Dozvoliću da neko drugi iz koalicije preuzme moje mjesto. Nijesmo sada za izbore jer se zalažemo za stabilnost... ali smo spremni“. Demokrate posmatramo kao buduće partnere“.

On je takođe naglasio da stoji iza svake riječi koju je izrekao posljednjih dana, odnosno da je stanje u društvu loše i da su nužne promjene i dodao da će predložiri zamjenu za mjesto ministra ekonomije. Dinkić je saopštio i da ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović podnosi ostavku i zaključio da stranka narednih dana stranka predložiti zamjenu i za njeno mjesto.

"Žao mi je ako se predsjedniku Borisu Tadiću nije dopala istina, ali je istina da je stanje u društvu loše i da su nužne promjene", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Beogradu. G17 plus u vladi Srbije ima šest resora i osam državnih sekretara.

Premijer Mirko Cvetković je na ranije juče na konferenciji za novinare rekao da Vlada Srbije mora da funkcioniše jedinstveno kako bi se izvršile promjene u 2011. godini.

On je naveo da odluka o razrješenju Dinkića nije usmjerena protiv G17 plus, da nijesu obuhvaćeni ostali ministri te stranke i da ne očekuje da će doći do pada Vlade. Cvetković je takođe, kako navodi Rojters, saopštio da će u roku od dvije nedjelje biti održani pregovori o rekonstrukciji vlade koji će rezultirati manjim brojem ministara.

B92 podsjeća da su sukobi u vladajućoj koaliciji, uz nove spekulacije o rekonstrukciji Vlade, počeli nakon što je Dinkić zatražio kažnjavanje državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića, inače člana Demokratske stranke, zbog izrečenih kritika povodom odluke da se dodjele veće subvencije kompaniji "Gorenje" za izgradnju pogona u Zaječaru. Sama odluka o izgradnji fabrike Gorenje u Zaječaru izazvala je burne reakcije. Gradonačelnik Valjeva, grada u kom je fabrika prvobitno trebalo da bude izgrađena, krajem januara protestovao je šaljući pismo Vladi Srbije. Međutim, još juče, funkcioneri vladajućih partija nagovještavali su da bi sukobi u Vladi mogli da se izglade.

Smjenu Dinkikća treba da odobri parlament na sljedećoj sjednici, analitičari su podijeljeni oko toga da li će to dovesti do vanrednih izbora.

Samo ukoliko ne mogu da rekonstruišu vladu suočićemo se sa vanrednim izborima. Sada je lopta u dvorištu parlamenta“, kazao je Marko Blagojević, analitičar CESID-a.

Sa druge stranke politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je Srbija na korak od raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

"Srbija se sada nalazi na ivici vanrednih parlamentarnih izbora i teško je očekivati da će se poslije ove inicijative dogovoriti dosadašnji partneri u vladajućoj koaliciji", ocijenio je Stanković. On očekuje i da će sve opozicione stranke podržati smjenjivanje ministra Dinkića.

Vladajuća koalicija u Srbiji sastoji se od Demokratske stranke, Socijalistikčke partije Srbije, G17 plus, nekoliko manjih stranaka i poslanika nacionalnih manjina i kontroliše 129 mjesta u parlamentu od ukupno 250. G17 Plus ima 24 mjesta – dovoljno da svojim istupanjem liši vladu većine,

Desetine hiljada nezadovoljnih Srba protestovale su u Beogradu 5. februara u najvećem protestu protiv vlade posljednjih godina sa ciljem demonstriranja snage opozicije uoči izbora koji bi trebalo da budu održani 2012.

Opozicija traži izbore

Predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocijenio je juče da je odluka premijera Srbije da pokrene postupak za razrješenje ministra ekonomije Mlađana Dinkića "put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora".

"Danas je izvjesno da takva garnitura više nikada ne može biti na vlasti u Srbiji. Imate potpredsjednika Vlade koji optužuje premijera da je nesposoban i da se ni za šta ne pita. Kakva je to Vlada?", kazao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Liberalnodemokratska partija smatra da je raspisivanje vanrednih izbora najkvalitetniji odgovor na nedostatak ideja Vlade Srbije, rečeno je agenciji Beta u LDP povodom pokretanja postupka za razrešenje ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića.

U LDP su dodali da predsjednik Srbije Boris Tadić, "ukoliko ima neki plan, treba da ga saopšti javnosti".

Galerija