Švajcarski mediji različito o rezultatima referenduma

Jedan od glavnih argumenata partija ljevice, pacifističkih i feminističkih organizacija koje su pokrenule inicijativu, bio je da je u Evropi stopa samoubistva vatrenim oružjem najveća u Švajcarskoj.

0 komentar(a)
oružje, Foto: Beta
14.02.2011. 13:56h

Švajcarci su odlučili da zadrže naoružanje poslije služenja vojnog roka, što je ojačalo tradicionaliste i "nanijelo poraz ljevici", objavila je švajcarska štampa. Oni su na referendumu dobili sa 56,3 procenta glasova inicijativu za "zaštitu od oružanog nasilja". U samo šest od ukupno 26 švajcarskih kantona - Ženevi, Juri, Vodu, Nojšatelu, Cirihu i Bal-vilu, većina građana je podržala inicijativu. "Između Švajcaraca i njihovog oružja postoji istorijska ljubavna priča", ocijenio je list Jutro (Le Matin). U svom uvodniku, taj najčitaniji list na francuskom jeziku u Švajcarskoj je ocijenio da su "veliki gradovi" koji su podržali inicijativu učinili sve što su mogli, ali da nijesu uspjeli da učine više "protiv težine tradicije".

U svom uvodniku, taj najčitaniji list na francuskom jeziku u Švajcarskoj je ocijenio da su "veliki gradovi" koji su podržali inicijativu učinili sve što su mogli, ali da nijesu uspjeli da učine više "protiv težine tradicije".
Dnevnik piše da "Švajcarci nijesu prihvatili pesimistički pogled na svijet, jer većina njih vjeruje da je moguće posjedovati oružje a ne koristiti ga za napad na tuđ i svoj život". Jedan od glavnih argumenata partija ljevice, pacifističkih i feminističkih organizacija koje su pokrenule inicijativu, bio je da je u Evropi stopa samoubistva vatrenim oružjem najveća u Švajcarskoj.