Leković traži veća ovlašćenja za Komisiju

Komisiji za sprječavanje sukoba interesa Zakonom treba dati veća ovlašćenja kako bi mogla na određeni način da provjerava imovinske kartone javnih funkcionera, ocijenio je predsjednik Komisije Slobodan Leković.

55 pregleda0 komentar(a)
Leković, Foto: Boris Pejović
12.02.2011. 13:31h

On je podsjetio da je Komisija u oktobru prošle godine, a prije preporuka Evropske komisije (EK), predložila Vladi da se promjenom Zakona tom tijelu daju veća ovlašćenje.

“Sada su na potezu Vlada i Skupština da prihvate naše predloge i ugrade ih u postojeći Zakon, što bi bilo i u skladu sa preporukama EK, kako bi Komisija imala veća ovlašćenja da na određeni način provjerava imovinske kartone javnih funkcionera ”, rekao je Leković agenciji MINA.

Komisija je u predlozima u oktobru predložila da javni funkcioneri, sve osobe koje su izabrane na neposredim izborima ne mogu biti članovi ni u jednom odboru, što je dozvoljeno po sadašnjem Zakonu

Odbor za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (EP) usvojio je Rezoluciju o procesu evropskih integracija Crne Gore u kojoj se poziva da se preduzmu energični koraci kako bi se eliminisali slučajevi konflikta interesa u javnoj administraciji.

“Pozivamo i na donošenje amandmana na Zakon o sprečavanju konflikta interesa, koji dozvoljava članovima parlamenta i drugim izabranim predstavnicima da preuzimaju dužnosti u izvršnim i upravnim tijelima“, navodi se u Rezoluciji.

Umrežiti podatke

U amandmanu su dodaje da EP žali što Komisija za sukob interesa neadekvatno funkcioniše i da bi joj trebalo omogućiti da provjeri imovinske kartone javnih funkcionera i da sankcioniše neregularnosti.

Leković je podsjetio da je Komisija u oktobru prošle godine, a prije preporuka EK, analizirajući sprovođenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, uvidjela da bi zakon trebalo promijeniti.

U Komisiji smatraju da bi trebalo umrežiti podatke o javnim funkcionerima iz Katastra, Uprave za kadrove, Direkcije za javne nabavke.

“Umrežavanjem tih podataka može se kvalitetno vidjeti i uporediti izvještaj funkcionera, njegovo i materijalno stanje porodice sa podacima koje je prijavio u izvještaju”, rekao je Leković.

On je podsjetio da je Komisija u predlozima u oktobru predložila da javni funkcioneri, sve osobe koje su izabrane na neposredim izborima ne mogu bit članovi ni u jednom odboru, što je dozvoljeno po sadašnjem Zakonu.

“Ti predlozi su rezultat našeg iskustva posljednje dvije godine u inplementacije postojećeg Zakona ali isto tako i rezultat mjesečne edukacije sa državnim i lokalnim javnim funkcionerima”, zaključio je Leković.