Nove prijetnje novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić

Zbog užasne sadržine ,“Vijesti” neće objaviti detalje, ali su o svemu iste noći obaviješteni policija i tužilaštvo, koji su pokrenuli istragu o tom slučaju.

148 pregleda0 komentar(a)
Fabrika duvana Mojkovac, Foto: Savo Prelević
10.02.2011. 18:43h

Samo nekoliko sati nakon što je policija procijenila da, navodno, nije ugrožena bezbjednost novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, preksinoć i juče tokom dana stigle su nove veoma teške prijetnje na njen i račun njene porodice.

Muškarac koji se predstavio kao Boško, sa izrazitim nikšićkim naglaskom, u srijedu uveče u 19.51 časova, pozvao je na mobilni telefon novinarku “Vijesti” Jasminu Muminović, a potom sasuo niz teških uvreda i prijetnji na raučun njene koleginice Lakić.

Zbog užasne sadržine poruka, koje su stigle sa inostranog broja +49-1577-59-18-492, “Vijesti” neće objaviti njene detalje, ali je o svemu iste noći obaviještena policija i tužilaštvo, koji su pokrenuli istragu o tom slučaju.

Juče u 15.56 na isti telefon novinarke Muminović stigla je i prijeteća SMS poruka, sa istog inostranog broja telefona, sa novom prijetećom sadržinom upućenom novinarki Lakić, koja je prije desetak dana počela da piše tekstove o švercu cigareta iz fabrike “Tara” u Mojkovcu, koji ide ka Srbiji, Kosovu i BiH..

Od ponedjeljka 31. januara ove godine kada je Lakić sa ekipom “Vijesti” pokušala da obavi razgovor sa vlasnicima u fabrici u Mojkovcu, ne prestaju da na razne načine stižu prijetnje.

O seriji prijetećih poruka i osjećaja ugroženosti, “Vijesti” su obavijestile Evropsku komisiju i američku ambasadu.

Pritisci pojačani od posjete Mojkovcu

Prošlog četvrtka, kada su Lakić i fotoreporter “Vijesti” Zoran Đurić bili u kući jedne porodice u blizini hangara braće Nikole i Aleksandra Mrkića u Donjoj Gorici, doživjeli su veoma ozbiljnu neprijatnost.

Radnik kompanije “Montenegro tobacco company” Slavko Musić je svojim automobilom blokirao izlaz ekipi “Vijesti” u dvorištu te porodice. Dvadesetak minuta automobil je bio ostavljen u dvorištu, nakon čega je Musić sa još trojicom muškaraca u crnom došao po “golf” i pomjerio ga.

Nakon prijave policiji redakcije “Vijesti” i porodice u čijem se dvorištu dogodio incident, osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac ocijenila je da je Musić pokušao da ugrozi bezbjednost novinarskoj ekipi i porodici, zbog čega je dva dana proveo u pritvoru PJ Podgorica. Prethodno je policija ocijenila da u Musićevom činu “nema deliktnih radnji”.

Radnik kompanije “Montenegro tobacco company” Slavko Musić je svojim automobilom blokirao izlaz ekipi “Vijesti” u dvorištu te porodice. Dvadesetak minuta automobil je bio ostavljen u dvorištu, nakon čega je Musić sa još trojicom muškaraca u crnom došao po “golf” i pomjerio ga
Istraga o ovom slučaju pred istražnim sudijom Osnovnog suda Nebojšom Golubovićem je u toku, a Musić je nakon saslušanja pušten iz pritvora.

Na račun novinarke Lakić, mjesecima, od kako je počela da istražuje o švercu cigareta, na posredan, ali i vrlo direktan način stižu opomene i svojevrsne prijetnje da se okane toga.

Šta piše u procjeni policije

Nakon što se prošlog četvrtka 3. februara dogodio incident u blizini Mrkićevih magacina u Donjoj Gorici, glavni urednik lista Mihailo Jovović zatražio je od direktora policije Veselina Veljovića i ministra unutrašnjih poslova da naprave procjenu bezbjednosti Lakićeve, njene porodice i redakcije, i porodice u čijem dvorištu se dogodio incident sa Musićem.

Policija je narednog dana pozvala Lakićevu i Jovovića na razgovor, a potom je napravila procjenu, koja je glasila da su oni, ali i redakcija lista “bezbjedni”.

U odgovoru Uprave policije, koji je Jovoviću uručen prekjuče navodi se šta su Jovović i Lakić rekli u tom razgovoru, kao i da su obavještenja prikupljena i od vlasnice kuće i njene kćerke u Donjoj Gorici.

“Policijski službenici Ispostave kriminalističke policije su izvršili operativne provjere na terenu. To je, između ostalog, podrazumijevalo i provjere stanara ulaza u kojem stanuje Olivera Lakić.

Tokom tih aktivnosti, utvrđeno je da u tom ulazu ne stanuju lica za koja bi se moglo pretpostaviti da mogu ugroziti njenu bezbjednost. Za sve stanare je izvršena provjera kroz operativne i kaznene evidencije, kao i druge provjere na terenu”, navedeno je dopisu Uprave policije, koji je potpisao Veljovićev šef kabineta Petar Krstajić.

Drugih detalja o tome kako je policija procijenila da bezbjednost novinarke, porodice i redakcije nije ugrožena u dopisu nema.

U dokumentu stoji da su u utorak u zgradi policije saopštili Lakićevoj rezultate svoje procjene, ali i da su joj dali broj telefona i ime policijskog službenika “kako bi u svakom trenutku mogla dati obavještenje i podatke koji se tiču ugrožavanja njene bezbjednosti”.

Međutim, novinarki Lakić, takav broj niko nije dao.

Redakciju “Vijesti” takođe niko nije kontaktirao iz policije, u smislu procjene bezbjednosti zgrade u kojoj se nalazi.

Šef Veljovićevog kabineta se osvrnuo i na to da je rađena procjena u vezi sa incidentom u Donjoj Gorici, pa je “na osnovu konsultacije sa nadležnim državnim tužiocem, u toku kriminalističke obrade ovog događaja, izvršena identifikacija telefonskih brojeva lica koja su na bilo koji način učestvovala u događaju”.

Zbog par miliona eura, koje ne žele da ulože u izmjenu novije tehnologije u mreži, policija ima direktan problem da rasvijetli ovakve i slične slučajeve. Pa u svim zemljama zapadne Evrope operateri snimaju sve razgovor i SMS poruke i to se čuva najmanje pola godine
“Cijeneći činjenice, nadležna služba Područne jedinice Podgorica i Sektor kriminalističke policije u sjedištu Uprave su konstatovali da za sada ne postoje razlozi ugrožavanja bezbjednosti koji bi ukazivali da je neophodno angažovati policijske službenike radi zaštite bezbjednosti novinarke Olivere Lakić, članova njene porodice, članova redakcije “Vijesti”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Ralević: U istragu uključene dvije inostrane policije

Portparolka Uprave policije Tamara Ralević “Vijestima” je sinoć saopštila da policija preduzima sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi se otkrilo ko stoji iza opasnih prijetnji. U opsežnoj istrazi, kako tvrdi, policija je posredstvom Interpola zatražila pomoć od dvije inostrane policije, koje su se već uključile u rješavanje slučaja. Ralevićeva je objasnila da u interesu istrage ne može saopštiti više detalja o tome.

Boljević: Imaju znanje i tehniku da otkriju ko je zvao

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević kazao je za “Vijesti” da policija ima znanje i tehniku da otkrije onog ko je zvao i prijetio novinarki “Vijesti”.

“Oni imaju načina i ti mladi momci koji tamo rade su veoma stručni. Problem je samo da li naši operateri mobilne telefonije hoće i žele da im izađu u susret, kako bi došli do više podataka o lokaciji sa koje je poziv upućen”, rekao je Boljević.

On je pojasnio da Uprava policije u Odjeljenju za posebne provjere ima velikih problema u otkrivanju ovakvih slučajeva, jer operateri ne žele da ubace noviju tehnologiju.

“Zbog par miliona eura, koje ne žele da ulože u izmjenu novije tehnologije u mreži, policija ima direktan problem da rasvijetli ovakve i slične slučajeve. Pa u svim zemljama zapadne Evrope operateri snimaju sve razgovor i SMS poruke i to se čuva najmanje pola godine.

Na taj način se policiji pomaže u spečavanju svih vidova organizovanog kriminala, što kod nas nije slučaj”, naveo je on i pojasnio da policija sada može da otkrije grad odakle je pozivano, ali možda i neku bližu lokaciju.