Milu pisali iz NATO-a: Neka je Bog sa vama i otvoreno more

Vi ste igrali jednu od ključnih i centralnih uloga, kako u ostvarenju nezavisnosti Crne Gore... - pisao mu i Rasmusen

110 pregleda0 komentar(a)
10.02.2011. 18:43h

Poštovani Milo Đukanoviću… Vi ste igrali jednu od ključnih i centralnih uloga, kako u ostvarenju nezavisnosti Crne Gore, tako i u usmjeravanju zemlje na stabilan kurs ka članstvu u NATO I EU.

Ovim riječima generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen počeo je pismo bivšem premijeru i aktuelnom predsjedniku DPS-a.

Rasmusen u pismu od 19. januara, tvrdi da ga je na pisanje navela odluka Đukanovića da se povuče i da je na taj način želio da pozdravi posvećenost Crne Gore evro-atlantskoj integraciji, “što ste demonstrirali tokom mnogo godina”.

On dalje navodi da je Crna Gora, u kratkom periodu, od referenduma 2006, ostvarila izuzetan progres u izgradnji institucija i svoje međunarodne reputacije i da je primjer multietničnosti, dobrosusjedstva i saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Sada Crna Gora, kako piše, svoj doprinos, takođe, daje međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti, između ostaloga i kroz svoj doprinos ISAF-u u Avganistanu.

“Vi bolje od ikoga znate da značajne reforme i mnogi izazovi još predstoje. Što se tiče NATO-a, primjena prvog Godišnjeg nacionalnog programa je sljedeći korak koji treba preduzeti. Imam puno povjerenje da će političari, diplomate i Vojska Crne Gore nastaviti da u tom cilju aktivno sarađuju sa NATO”, piše Rasmusen.

Na kraju pisma on poručuje da zna kako se Đukanović nije povukao iz crnogorskog političkog života: “I radujem se Vašoj daljoj podršci naporima vaših zemljaka u približavanju Crne Gore članstvu u evro-atlantskim institucijama”.

Nakon Đukanovićevog povlačenja, čestitka za uspješno “vođstvo u službi svoje zemlje”, stigla je i sa najviše američke adrese, od predsjednika SAD Baraka Obame. Obama se, između ostalog, zahvalio Đukanoviću što je radio na jačanju prijateljstva između dvije zemlje i što je, kako se navodi, trasirao pozitivan put koji je očuvao multietnički karakter Crne Gore.

Đukanoviću se na saradnji zahvalio i Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu Džejms Stavridis.

“Još jednom zahvaljujem na svemu što ste ostvarili na funkciji. Vama i Vašoj porodici želim svaku sreću u budućem radu. Neka je Bog sa Vama i otvoreno more na putovanju koje predstoji”, piše u pismu Stavridisa.

Galerija