Khov i Ministarstvo finansija pripremili novi predlog zakona

Glavna novina biće otvaranje investicionih fondova, olakšana promjena društava za upravljanje fondovima...

88 pregleda0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Savo Prelević
09.02.2011. 08:13h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) i predstavnici Ministarstva finansija pripremili su Predlog novog zakona o investicionim fondovima u Crnoj Gori i on će najvjerovatnije danas ili sjutra biti objavljen na sajtu Vlade i naredne tri sedmice biti na javnoj raspravi, saznaju „Vijesti“.

Premijer Igor Lukšić, prije 15 dana, kritički se osvrnuo na poslovanje investicionih fondova nastalih u vrijeme vaučerske privatizacije i zatražio hitno donošenje novog zakona u roku od 30 dana.

Kako “Vijesti” saznaju, glavna novina biće otvaranje investicionih fondova, olakšana promjena društava za upravljanje fondovima i otvaranje mogućnosti da akcionari jednog fonda koji nijesu zadovoljni radom menadžmenta društava za upravljanje jednom ili dvaput godišnje mogu preći u drugi fond kojim se bolje upravlja.

Naknada za upravljanje menadžmenta fondova zavisiće ubuduće od ostvarene dobiti, a ne od neto vrijednosti imovine fonda.

Važeći Zakon o investicionim fondovima na snazi je već pet godina, ali su od završetka vaučerske privatizacije od fondova najviše koristi imali na početku samo menadžeri, a danas prave gazde fondova Atlas Mont, Eurofond, Trend, MIG, Moneta i HLT koje su po osnovu naplaćene provizije za upravljanje (do tri odsto neto vrijednosti imovine), dodijeljenih akcija, ali izvlačenja novca preko povezanih firmi i lica, inkasirali više od 80 miliona eura.

Na skupštinama akcionara koje će biti održane odmah po usvajanju novog zakona (što se očekuje do maja ove godine), najvjerovatnije će se odmah pristupiti izboru novih menadžment društava.