Uhapšen Slavko Musić zbog ugrožavanja novinara

Musić je zadržan u policijskom pritvoru PJ Podgorica, a očekuje se da će tokom dana uz krivičnu prijavu biti predat na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici.

469 pregleda0 komentar(a)
05.02.2011. 09:23h

Radnik kompanije “Montenegro tobacco company” Nikšićanin Slavko Musić (42) uhapšen je u petak veče oko 22.30 časova u Podgorici zbog sumnje da je počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” u četvrtak u naselju Donja Gorica, za vrijeme posjete novinarske ekipe “Vijesti” porodici Ljubinke Stanišić.

Hapšenje Musića uslijedilo je nakon što je od Osnovne države tužiteljke Ljiljane Klikovac podgoričkoj policiji stigao nalog za hapšenje, jer ona smatra da ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv Musića, zbog sumnje da je ugrožavao sigurnost ekipi “Vijesti” i porodice Stanišić.

Musić je zadržan u policijskom pritvoru PJ Podgorica, a očekuje se da će tokom dana uz krivičnu prijavu biti predat na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici.

Tužiteljka se bavila i dijelom navoda novinarke Lakić, da joj je upravo Musić koji se ta dva dana u Mojkovcu predstavljao kao “djevojka za sve”, umjesto saopštenja rukovodstva fabrike u srijedu uručio umjesno upakovanu staklenu saksiju sa dvije orhideje!
“Vijestima” je u vrhu tužilaštva potvrđeno da je Klikovac tokom istrage našla elemente za krivično gonjenje protiv Musića.

Tužilac se bavio istragom preksinoćnjeg incidenta u Donjoj Gorici, kada je više od 20 minuta Musićevim automobilom “golf 5” bilo blokirano službeno vozilo “Vijesti” u dvorištu porodice, koja živi iza bedema hangara, gdje se, navodno, proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta.

“Vijestima” je rečeno da je Klikovac osim tog incidenta u Donjoj Gorici, uzela u obzir i to što je posredstvom Musićevog telefona u ponedjeljak i srijedu, izvjesni Vujica Tomović omalovažavao, vrijeđao i indirektno prijetio novinarki Oliveri Lakić, koja je ta dva dana bila u Mojkovcu kako bi pokušala da od vlasnika fabrike duvana sazna šta oni proizvode u Poljima.

Tužiteljka se bavila i dijelom navoda novinarke Lakić, da joj je upravo Musić koji se ta dva dana u Mojkovcu predstavljao kao “djevojka za sve”, umjesto saopštenja rukovodstva fabrike u srijedu uručio umjesno upakovanu staklenu saksiju sa dvije orhideje!

Novinarka je u tužilaštvu dala izjavu tužiocu o svim nelagodnostima i indirektnim prijatnjama, koja je dobila tokom istraživanja da li se u fabrici duvana u Mojkovcu proizvode lažne cigare i švercuju van Crne Gore.

Ekipa novinara u četvrtak veče je bila u Donjoj Gorici kako bi nastavila prikupljanje podataka o hangaru-tvrđavi u tom naselju, gdje se sumnja da se, navodno, proizvodi lažna ambalaža svjetskih brendova cigareta.

Nakon prijave Musić je priveden u policiju gdje je ispričao da, navodno, nije imao namjeru nikoga da straši već je kod Stanišića došao da bi “kupovao u njihovoj trafici”.
Dok je ekipa “Vijesti” bila u kući Stanišića, muškarac u crnom je dovezao Musićev teget “golf” i ostavio ga u dvorištu tik iza “nisana” redakcije.

On se nije obazirao na pozive vlasnice kuće da li mu nešto treba, već je pobjegao niz ulicu. Nakon dvadesetak minuta u dvorište Stanišića pojavio se Musić, koji je sa još trojicom sa crnim kapama na glavi pomjerio automobil iz dvorišta.

Slučaj prikrivenog zastrašivanja prijavljen je policiji, a ekipa operativaca i stručnjaci za kontradiverzioni pregled su na zahtjev redakcije “Vijesti” pregledali dvorište Stanišića i automobile koji su tu bili parkirani, kako bi bili sigurni da ispod nije postavljena neka eksplozivna naprava.

Nakon prijave Musić je priveden u policiju gdje je ispričao da, navodno, nije imao namjeru nikoga da straši već je kod Stanišića došao da bi “kupovao u njihovoj trafici”.

Policija sama nije našla deliktne radnje

Uprava policije je u podužem saopštenju postavljenom na sajtu policije, prije nego im je od tužioca stigao nalog za hapšenje, navela da oni tokom istrage nijesu našli da je bilo “deliktnih postupaka” tokom boravka novinarske ekipe “Vijesti” u kući Stanišića u Donjoj Gorici.

Nešto kasnije, saopštenje je izmijenjeno viješću da je Musić uhapšen, jer je od tužioca stiglo mišljenje u kojem smatra da ima elemenata za krivični postupak.

Policija je pojasnila kako im je ko i kada prijavio slučaj i da je redakcija “Vijesti” od policije zatražila da se obavi kontradiverzioni pregled vozila redakcije, koje je bilo parkirano u dvorištu porodice Ljubinke Stanišić.

“Policijski službenici - Grupe za antiteroristički pregled su na licu mjesta izvršili kontrolu i pregled službenog vozila ND "Vijesti", marke "nisan", kojim nije pronađeno prisustvo eksplozivne naprave, što je konstatovano u zapisniku", navodi policija u saopštenju.

Oni su naveli da su u četvrtak veče uzeli izjavu od Slavka Musića, gdje je on rekao da je svoj automobil parkirao u dvorištu Ljubinke Stanišić kako bi trgovao u piljari, koja je bila zatvorena.

"On je kazao da je, s obzirom na to da radi kao stražar na objektu koji se nalazi uz dvorište porodične kuće Stanišića, nakon toga otišao do magacina da se na kratko vidi sa kolegom, te da se poslije nekoliko minuta vratio, sjeo u svoje vozilo i odvezao ka gradu", navela je policija detalje Musićeve izjave.

Prijavu protiv Musića podnijela je vlasnica kuće Ljubinka Stanišić, i još nekoliko osoba, koje su sa njim bile u dvorištu, zbog "uvrjedljivog dobacivanja i osjećaja uznemirenosti".

"S tim u vezi, on je policijskim službenicima dao izjavu da on jeste bio na licu mjesta, ali sam, odnosno da sa njim nije bilo drugih lica", navodi policija.

Lukšić traži zaštitu za novinare

Uredništvo “Vijesti” upoznalo je na sastanku premijera Igora Lukšića da je od direktora Uprave policije Veselina Veljovića i ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića zatražena procjena bezbjednosnog rizika novinarke Olivere Lakić i njene porodice, redakcije lista i porodice Stanišić, nakon incidenta u Donjoj Gorici.

"Povodom prijave uredništva "Vijesti" Upravi policije kojom je zatražilo zaštitu ekipe vašeg lista koja je u Podgorici bila angažovana na istraživačkom novinarskom zadatku, kabinet predsjednika Vlade apeluje da u ovom, ali i u svim drugim slučajevima, nadležni organi postupaju efikasno i u skladu sa svojim nadležnostima".

"Na ovaj način, još jednom iskazujemo našu punu posvećenost poštovanju i daljem razvoju medijskih sloboda i slobodnog novinarstva u Crnoj Gori, koje smatramo jednim od osnovnih stubova demokratski uređenog društva", navodi se u pisanoj izjavi premijerove savjetnice za odnose sa javnošću Gordane Jovanović.