Biće strujni udar od aprila, samo da izračunaju jačinu

Regulator analizira zahtjeve Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema kojim traže da im prizna 376 miliona eura za pokrivanje troškova preko cijena električne energije.

0 komentar(a)
03.02.2011. 07:45h

Regulatorna agencija za energetiku odrediće početkom iduće sedmice opravdane prihode energetskih preduzeća i na osnovu tog predloga RAE vidjeće se da li će i za koliko od aprila da poskupi struja.

Regulator je najavom da u 2011. moraju ukinuti unakrsno subvencioniranje potrošača praktično ukazao da bi mogao da digne cijenu za domaćinstva, što bi moglo izazvati proteste radnika i građana. Pod eliminisanjem unakrsnog subvencioniranja podrazumijeva se da će izjednačiti cijene za potrošače sa istog naponskog nivoa – domaćinstva i takozvanu malu privredu (trgovine, advokatske kancelarije, mala preduzeća...), kojoj je skuplja struja.

Domaćinstva košta 7,4 centa kilovat-sat utrošene energije, a ostale sa tog nivoa snabdijevanja skoro 11 centi.

"Moramo izjednačiti te potrošače. Ali vidjećemo hoće li zbog toga doći do promjene cijena, pošto konačna odluka zavisi od ukupno priznatog prihoda preduzećima", saopšteno je “Vijestima” u Agenciji.

Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da namjeravaju podići cijenu za oko deset do 15 odsto, nezvanično je odgovoreno da je “o procentima rano govoriti jer sada detaljno analiziraju prikazane troškove preduzeća".

Sindikalno povjereništvo Nikšića, koje djeluje u okviru Saveza sindikata, najavilo je protestna okupljanja ispred upravne zgrade EPCG u znak upozorenja italijanskoj kompaniji A2A, koja upravlja mendažmentom Elektroprivrede, zbog traženog skoka cijene

Regulator je obavezan da kroz buduće cijene struje vrati potrošačima skoro 20 miliona za preplaćenu struju u 2009. i za toliko treba odmah da umanji prihod preduzeća. Odluku o cijenama i tarifama će donijeti do 28. februara, nakon rasprave o predlogu regulatora o dozvoljenom prihodu koji se naplaćuje preko računa potrošača.

Regulator analizira zahtjeve Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) kojim traže da im prizna 376 miliona eura za pokrivanje troškova preko cijena električne energije, čime traže skok cijene za domaćinstva od 79 odsto.

Predstavnici RAE su na raspravama o zahtjevima kompanija ukazali da je EPCG odredio nerealnu cijenu struje iz domaćih elektrana, koja je veća od uvozne, da su prenaglili kod traženog povrata na investicije od 95 miliona eura. Saopšteno je da će umanjiti gubitke u mrežama koje plaćaju potrošači sa zahtijevanih 18 na 15 odsto, kao i da će obratiti pažnju kod povećanih plata u odnosu na odobrene u 2010.

Protiv promjena cijena su se udružili predstavnici radnika, potrošača i poslodavaca, koji ocjenjuju da nije realno da struja u ovoj godini poskupi ni za cent, jer energetska preduzeća i sa postojećim cijenama ostvaruju profit.

Sindikalno povjereništvo Nikšića, koje djeluje u okviru Saveza sindikata, najavilo je protestna okupljanja ispred upravne zgrade EPCG u znak upozorenja italijanskoj kompaniji A2A, koja upravlja mendažmentom Elektroprivrede, zbog traženog skoka cijene.