Lukšić želi povratak na javnu scenu: Može li do mjesta u Savjetu za regionalnu saradnju?

Ko će biti izabran znaće se 23. aprila, na godišnjem sastanku Savjeta u Sloveniji

649 pregleda10 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Screenshot (YouTube)
28.03.2018. 17:42h

Bivši premijer Igor Lukšić želi povratak na javnu scenu, ako ne Crne Gore, a ono regiona. Kako saznaje Televizija Vijesti, on se kandidovao za novog generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) iz Sarajeva.

Ova organizacija, proistekla iz Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), sprovodi brojne zajedničke projekte među državama regiona s krajnjim ciljem njihovog ulaska u Evropsku Uniju I NATO ali i ukupnog ekonomskog napretka ovog prostora. Lukšić je, kako saznajemo, podnio individualnu kandidaturu jer je tako u skladu s pravilima, ali je dobio podršku države odnosno Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšićeva rivalka u trci za ovu poziciju je bivša ministarka evropskih integracija Albanije Majlinda Bregu, koja je na toj poziciji bila od 2007. do 2013. godine.

Po povlačenju iz politike krajem 2016., Lukšić je postao direktor jedne od najvećih svjetskih revizorskih kuća Prajs Voterhaus Kupers, za Jugoistočnu Evropu. Prije toga neuspješno je učestvovao u još jednoj sličnoj trci – za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kada je, poslije dva kruga glasanja, zbog male podrške, povukao kandidaturu. Sada su njegove šanse mnogo veće jer ima duže političko iskustvo od Bregu.

Bio je premijer dvije godine, tr godine je bio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija a ranije i sedam godina ministar finansija. O novom generalnom sekretaru Savjeta za regionalnu saradnju odlučuje 13 članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a odluka bi trebalo da bude poznata 23. aprila na godišnjem sastanku Savjeta na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Tu odluku bi dan kasnije trebalo da potvrde šefovi diplomatija a konačnu potvrdu daju šefovi država ili Vlada članica Procesa. Lukšić ili Bregu od 1. januara naredne godine na čelu Savjeta zamijeniće Gorana Svilanovića, koji je generalni sekretar RCC od 2013. godine.

Savjet inače finansiraju članice i Evropska Unija, ali i drugi učesnici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u kojem su, između ostalih, Amerika, Njemačka, Francuska, zatim NATO, OEBS I Savjet Evrope te Evropska banka za obnovu i razvoj, Svjetska banka i UNDP.